Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Дърводобивът във Великотърновско се срина, горите страдат повече от болести, а не от незаконно изсичане

  03.08.2020 06:49
Дърводобивът във Великотърновско се срина, горите страдат повече от болести, а не от незаконно изсичане

Кризата тази година не подмина дърводобива във Великотърновска община и този на територията на ДГС „Болярка”, а тръгна назад до нива, непознати от години. На 28 юли ОП „Горско стопанство” – Велико Търново, което стопанисва общинските гори, проведе едва първия търг за 2020 г. за сеч на стояща дървесина. При това кандидатът беше само един. Свитите пазари, ниските изкупни цени на дървесината от страна на големите предприятия в страната отказаха много дърводобивни фирми. Така основната реализация на дървесината остава за снабдяване на населението с дърва за огрев.
Във Великотърновска община все още процентът на хората, които се отопляват с дърва е висок, дори и в старата столица. Но и той намалява с всяка година заради екологичните програми за преминаване на отопление с пелети, ползването на газ и ток, обезлюдяването на малките населени места. Все по-трудно се намират и работници за тежкия и непривлекателен труд на дървосекача.
„При средногодишен план на общинското предприятие от 11 630 плътни кубика за сеч и продажба, търгът е за 2113 и много е вероятно този план да не можем да го изпълним през 2020 г.. Разбира се, предстоят още търгове, но дали ще са успешни, не знаем. Докато в предишни години на един търг се бореха 6-7 фирми, сега на този се яви една – „Дари – Лес” – Велико Търново”, коментира директорката на общинското предприятие Татяна Рачева. Разбира се, капацитетът на предприятието не е кой знае колко голям. Площта на общинските гори и горски земи е 5632 хектара. От тях горските територии са 2433,4 хектара, а земеделските, които са се самозалесили, за да станат и те гори – 3190 хектара. Водните течения, или иначе казано териториите непосредствено около реките, са 8,6 хектара. Всички тези площи не са компактни масиви, а граничат и с частни, и с държавни гори.
Подобно е положението за дърводобива и при ДГС „Болярка” с територия от 44 хиляди хектара. От тях 18,200 хектара са държавни гори, около 42-43 процента. Горското стопанство обхваща общините Велико Търново, Сухиндол, Павликени и Полски Тръмбеш, като контролира и недържавните гори до 20 декара. „Слаб е добивът на дървесина. При годишен план 29 хиляди куб. метра, до момента са отсечени 6 хиляди. А за полугодието трябваше да бъдат не по-малко от 15 хиляди кубика. Тука влизат дървесината за огрев, която продаваме на фирмите на 42 лв. без ДДС, за промишлени нужди, технологична дървесина, влизаща в двете основни предприятия – „Свилоза” и „Кроношпан”, заяви зам.-директорът инж. Надко Найденов.
Ниският добив на дървесина навярно е добра новина за еколозите и природозащитниците, които постоянно тръбят, че гората се изсича, макар да не е точно така. Поне във Великотърновско и по отношение на общинските гори. За това говорят и цифрите, предоставени ни от Татяна Рачева. Горите ни ежегодно нарастват с 15 770 кубика, а разрешеното ползване почти никога не ги достига. Така всяка година имаме увеличен запас от минимум 4000 кубика, който не се ползва. „Нямаме голи сечи, с изключение на акациевите и тополовите, които по закон се стопанисват по този начин. Заявявам го категорично и така е поне от 2016 г., откакто съм директор и имам преки наблюдения”, допълни тя.
Намалява и санитарната сеч. Най-голямата е в участък Вонеща вода, който започва от Къпиново и стига до Предела. Там горите са предимно иглолистни. И тъй като възобновяването им почти го няма, ДГС „Болярка” ще залесява с иглолистни видове и цер. За цялата 2020 г. залесяването на територията на цялото държавно стопанство ще е само около 100 декара и ще бъде предимно в посочения район.
Короядът отстъпва, актуални са засушаването и боровата оса
При пъстрата палитра от дървесни видове на територията на ДГС „Болярка”, най-много пострадаха иглолистните гори. И то от корояд, който над 10 години ги напада и унищожава. Постепенно обаче той отстъпва, вероятно заради проведената санитарна сеч досега, която спира разпространението на болестта. То и друг вид борба с него не е целесъобразна. Според инж. Надко Найденов, в сравнение с минали години процентът на засегнатите гори от корояд, който напада иглолистните гори от бял бор или смесени с чер бор, не е толкова голям. При подготвен лесосечен фонд в горското стопанство от 30 хиляди кубически метра са стигали до 15-18 хиляди кубика, което представлявало повече от 50%. В момента санитарните сечи са не повече от 5 – 10%, или около 150 дка в зависимост от това, което е констатирано. Най-поразените райони са около Сухиндол, боровите гори точно над града и по-малко около Павликени. Специално в Сухиндол, ако напролет няма възобновяване, най-вероятно е те да бъдат изсечени.
Короядът не е на първа линия, казва зам.-директорът на ДГС „Болярка”, а боровата оса и съхненето, причинено от засушаването през последните две години. Защото пороите не доставят достатъчно влага, а по-скоро създават проблеми. Има вероятност иглолистата да се възобновят, но трябва да се проследи как ще продължи вегетацията до септември – октомври. Най-ясно ще стане през пролетта на 2021 г. Тези болести ги има навсякъде - и в Сухиндол, и в Павликени, както и в зелената зона на Велико Търново. Широколистните гори пък се обследват ежегодно за гъботворка и златозлатка, но няма нещо фрапиращо. За щастие, при Търновските височини, които попадат в „Натура 2000”, случаите на тези болести са много малко.  
Санитарната сеч заради корояда в общинските гори на ОП „Горско стопанство” е бил между 20 и 30 процента, но и в тях се наблюдава стопиране на процеса заради проведените досега лесозащитни мероприятия и изсичане на петната. Дори, както за миналата, така и за тази година не са предвидени санитарни сечи. Не е предвидено и залесяване през 2020 г., защото няма освободени голи площи за това.
Предприятието има и други задължения. То обслужва населението на цялата община относно земеделските земи и тяхното почистване от обрасли дървета. Преди това разрешението се даваше от кмета, но след създаване на ОП „Горско стопанство” и тази дейност е възложена на него, при това печеливша.
Докато за състоянието на горите в „Болярка” и ОП „Горско стопанство” – Велико Търново, санитарната сеч и нужните лесотехнически мероприятие се знае, защото подлежат на контрол и отчетност, то с частните гори нещата стоят по друг начин. Никой собственик не може да бъде задължен да прочисти гората си, дори ако това е необходимо и е в негова полза. Може просто да желае тя да си подивява, а и не всеки има физическата и финансовата възможност да я поддържа. Пък и не подлежи на санкция. Ако пък гората е и на много собственици, рядко се постига съгласие за нейното стопанисване. И така ще бъде, докато за горите не се плаща данък. Въведе ли се такъв, много от притежателите на горски имоти ще искат да се отърват от тях и да ги върнат на държавата, предрича инж. Надко Найденов. Не се знае обаче дали тогава държавата ще си ги иска обратно.
Ана Райковска


Ключови думи
ДГС дърводобив дървесина Болярка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати