Събота, 13 Мар 2021
            
Политика

Корнелия Нинова във Велико Търново: Десетки хиляди дадохме обща визия за бъдещето

  26.07.2020 21:00
Корнелия Нинова във Велико Търново: Десетки хиляди дадохме обща визия за бъдещето

Изминалите 4 г., възходите и спадовете през тях отчете пред партийния актив на БСП във Велико Търново Корнелия Нинова. Това стана днес по време на ХХ Общинска отчетно-изборна конференция, която продължи близо 10 часа.
Бяха 4 трудни години. Но парламентарната група на партията категорично и последователно стоеше като опозиция и се бореше за налагане на политиките на БСП. Особено тези, които са нашата сила - като социалната политика. Неведнъж се борехме за преизчисляване на пенсиите, увеличаване на минималната работна заплата, отмяна на плоския данък, подоходно облагане за младите семейства... Не по-малко важна за нас бе и здравната тема - борбата ни болниците да не са търговски дружества, намаляване на ДДС върху лекарствата, промяна на здравния модел, в който няма заплащане и т. н. Борбата ни за изцяло нова реформа в образованието, което да гарантира и възпитание, припомни лидерът на БСП.
Парламентарната група не бяхме съвършени, сигурно имате забележки, но като цяло си свършихме работата през мандата, анализира нинова. Устояхме да бъдем категорична опозиция и когато напуснахме Парламента, се опитахме да изградим алтернативата. Ние сме единствената партия, която има претенцията да е изготвила цялостен план как да се развива държавата ни. Но още по-важно е това, което се свърши в партията. Да, имахме проблеми в партията, имате и вие тук в организацията, но фактите са, че за 4 г. БСП спечелихме безапелационно президентската кампания, на парламентарните избори увеличихме депутатите си от 38 на 80, увеличихме и европейските си депутати от 4 на 5, общинските съветници и кметовете. Не постигнахме онази победа, която да наложи промяната в България, но не може да позволим да злепоставят БСП и да говорят за провал през последните 4 г. Постигнахме го в условия, в които държавната администрация е напълно подчинена и се използва по време на избори от управляващите, категорична бе Корнелия Нинова.
Всички сме виждали как се подменят протоколи в секционните комисии и се фалшифицират резултати от избори, всички знаем какво е корпоративен вот. Очедидно тези фактори изкривяват резултатите. Това е едната страна, посочи тя.
Но трябва да потърсим и вътре в себе си какво не успяхме да направим и кое ни пречи да постигнем успеха, който заслужаваме. На образа ни пред обществото много пречи вътрешнопартийната ни битка. Особено напоследък. Тя се изостри и става през телевизиите. Това противоборство е следствие и за да го решим, трябва да премахнем източника му. Тези противоборства започнаха още преди 4 г., когато предложих реформата в БСП. Промяната в устава – не повече от 3 мандата депутат, 2 мандата за председател на партията и пряк избор на председател, предизвика сериозно недоволство в някои другари от Националния съвет. Някои се почувстваха засегнати, че няма да са повече депутати. До ден днешен мисля, че това беше правилен подход, защото партията имаше нужда от обновление.
Имаме прекрасни депутати с по 8-9 мандата, ценим ги, но имахме нужда да подадем знак към обществото, че не сме хора, които не пускат стола.
Прекият избор обаче май засегна повече другари, защото се дава властта на народа. Аз съм убедена, че това трябва да е така. Това е най-демократичното, най-европейското, не може да се употребяват членовете на партията само по време на избори. На конгрес председател не се избира, председател се слага. Събират се 10-15 души и си слагат председател, като си мислят, че той 4 г. ще им изпълнява личната воля в защита на личните интереси, а не партийната в защита на БСП и държавата. Затова предложих прекия избор и затова има битка в БСП той да се отмени, обясни Корнелия Нинова.
Втората група причини също започна през 2016 г., уточни тя.
В нощта на парламентарните избори получихме предложение от ГЕРБ за коалиция. Вечната им мечта. Те искат коалиция с БСП, за да се спасят, това да им бъде гаранция, че няма да им се търси отговорност. Аз трябваше да съм председател на Парламента – един безгласен лидер, когото нямаше да чуете да ви защити, защото трябваше да стои горе, да подписва законите на ГЕРБ и да бие звънеца. Това беше опит да се обезличи БСП. Тогава и сега устояхме, защото съюзът между леви и десни означава край и за двете партии, но най-вече би бил пагубен за България. В Европа, там, където се случи това, социалистите вече ги няма. В политиката има и морални елементи, няма как до вечерта на изборите да убеждаваш хората, че си опозиция, алтернатива, че искаш да свалиш мафията от власт, а да осъмнеш на масата на мафията и да разпределяш порции. Щяхме да приключим на първия ден след изборите през 2016 г. Както свършиха всички патерици на ГЕРБ. Някои хора искаха това да се случи и с нас, и то членове на НС на БСП, призна председателят на социалистите.   
Това управление си отива, то изчерпа доверието, но това не попречи на тези наши другари да искат кръгла маса с тях. Но спасението на България минава през отърване от този модел. Това беше искане в името на частни интереси.
Знам през какво минахме през тези 4 г., знам какво е натиск, но сме дали дума на 1 млн. българи и ще държим на нея, акцентира Нинова.
Третият повод за разправиите между нас е внушението около Европейските избори и кандидатурата на Сергей Станишев в листата, че едва ли не БСП ще бъде изключена от ПЕС. Нямаме никакви проблеми с ПЕС, имаме общи политики, не само ни уважават, но и ни поздравяват, че сме една от малкото леви партии в Европа, която през последните години покачва резултатите си. Ние сме петата по сила социалистическа партия в Европа от 28. Но ние имаме проблем, който породи упреци – Истанбулската конвенция, единственото ни различие. Партията се произнесе – Истанбулската конвенция противоречи на българската конституция, на народопсихологията и на разбирането на българския народ за семейство и деца. Както и за половете – ние смятаме, че има мъжки и женски пол. Но настояването да я приемем, упреците, обидите, че не сме достатъчно интелигентни да разберем модерното ляво, доведоха до напрежение на Европейските избори и се отрази  на кампанията, припомни Корнелия Нинова.
Това са причините и решенията на тези проблеми са във вашите ръце – на конгреса, на парламентарните избори и т. н. За мен разделителната линия в Националния съвет върви по оста с модела и статуквото, съществуващо досега, или против мафиотския модел, за да подредим България. Това е изборът и той е заложен на 12 септември във вашите ръце. Гласувайте спокойно, честно. Моля ви, гласувайте. Има риск да влезем във вътрешнопартийна криза, а оттам да се предопредели бъдещето на България за години напред. Това зависи от БСП. Ако не изберем председател, който и да е той, на 12 септември, отиваме на конгрес на 26 септември. Там ще има опит отново да се промени уставът и да се върне старото положение и Конгресът да сложи председател. Това трябва да се вписва в Съда, ще трябва пак да свикваме конгрес. А февруари трябва да сме машина за избори – с листи, програма. Не бива да допускаме вътрешнопартийна криза, защото тя ще предопредели резултата на парламентарните избори. 20-30 депутата са удобна патерица за някого, но според мен целта трябва да е да сме първа политическа сила. За тази цел обаче трябва да си свършим работата вътре в партията, защото над нея стои и президенският избор. На 12 септември, изберем ли председател, и всички като един застанем зад него, който и да е той, правим силна програма и тръгваме на избори. Победата на парламентарните избори ни се полага, защото в последните 4 г. сме единствената партия, която последователно, безотказно атакува това управление и предлага алтернативи. Единствената парламентарна пария в момента, която изразява недоволството на народа от улицата. Само ние внесохме вот на недоверие, както се прави в парламентарна република. Ние сме изразителите на волята на хората от улицата в Парламента. А вчера показахме, че сме единствената партия,  която може да събере хиляди хора с обща кауза, общи идеи и обща визия как да се развива България. Вярвам във вас, обобщи Корнелия Нинова.
Нинова благодари на търновските социалисти и за участието им в митинга на жълтите павета. Показахме, че сме единствената партия, която може да събере  десетки хиляди протестиращи с ясна визия какво искаме да се промени и как да го направим. Това се дължи на вас, българските социалисти. Благодаря ви, че не се предадохте под натиск и вчера дадохме ясен отговор, че не сме  разцепени и заедно сме готови да продължим, каза Нинова.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Корнелия Нинова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати