Понеделник, 15 Мар 2021
            
Други

Доц. Атанас Мангъров: Хаосът около коронавируса насажда страх

  23.07.2020 21:34
Доц. Атанас Мангъров: Хаосът около коронавируса насажда страх

Хаоса с епидемията от коронавирус в страната коментираха тази вечер във Велико Търново от ПП АБВ. За среща с граждани дойдоха лидерът на партията Румен Петков и доц. Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна и член на ръководството на партията. Срещата бе организирана от областното й ръководство в лицето на адвокат Николай Илчев, а специален гост бе основният критикуващ действията на здравните власти у нас по отношение на COVID-19 доц. Атанас Мангъров - началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.
За коронавируса знаем само, че съществува, други подробности не са напълно ясни дори на медиците. Зад тази неизвестност до голяма степен са крият едни странни указания на Световната здравна организация – че всеки положителен за коронавирус е болен от коронавирус, че всеки починал с коронавирус е починал от коронавирус, а положителните на коронавирус, които са починали, да не се подлагат на аутопсия. Това допринесе за неяснота как да се действа. Затова правителствата по цял свят тръгнаха по свой път да се борят с инфекцията. Едни прибегнаха до сериозни рестрикции, което доведе до срив на икономиката им. Други наблегнаха на икономиката и допуснаха разрастване на епидемията. Никой не може да каже кой път е прав. У нас се реши първо да се защитят хората. Не казвам живота на хората, защото у нас смъртността от COVID-19 не е по-голяма от при другите сериозни инфекции. При нас бяха приети строги ограничителни мерки – навременни и адекватни. След което обаче последва хаос в решенията. И това доведе до проблем. В такава епидемия е много важно хората да вярват във властите. Създаването на два органа – Националния оперативен щаб и Специализирания щаб, също подрина авторитета. Намаляването на мерките стана без идея, хаотично, само и само да се угоди на част от населението – стадиони, нощни клубове, балове. Това допринесе и за разпространяване на инфекцията. Спекулира се и с данните. Изчислихме колко са положителните проби от извършените. През цялото време варират между 3% и 5,5%. А с това срутихме туризма, вкараха ни в червения списък, така че и ние да не можем да пътуваме, създаде се неоправдана паника, описа виждането си за нещата доц. Кючуков.
Започнахме добре, защото мислехме, че като се затворим, вирусът ще изчезне. Но това не е инфекция, която може да се овладее по този начин. В Черна гора първите случаи бяха открити горе-долу по същото време с нас. Там наложиха много стриктна карантина и на 24 май Черна гора се обяви за първата страна в Европа, свободна от коронавирус. Но на 14 юни се появи нов случай и в момента те са в същото положение, в което сме ние и повечето страни в света. Това показва, че колкото и строги да са карантинните мерки, в момента, в който се отворим, историята започва отначало, коментира темата и доц Мангъров.
В момента ние играем един вариант на шведския модел. В който няма нищо лошо. Защото какво имаме – 600 души хоспитализирани, от които половината, ако не и 2/3, са в болница просто защото ги е страх. В интензивните сектори има между 20 и 30 и няколко души, които са действително болни. Не бива да се забравя, че в нашата страна за интензивно лечение на коронавирус бяха заделени 1 200 легла. От тях към днешния ден са пълни 24. През минали години в болници са хоспитализирани по около 6 хил. души. От април досега от коронавирус се хоспитализират по 15-20 души, което е много под възможното натоварване на болниците. Т. е. нищо страшно не се е случило, категоричен е доц. Мангъров.
За съжаление инфекцията не изчезна с началото на лятото, както се надявахме. Тя ще продължи да се върти дотогава, докато не премине през критичната част от населението – около 70%. За щастие в над 90% от случаите това заболяване протича без симптоми, в 8-9% от случаите има клинични симптоми, които по нищо не се отличават от при един сезонен грип, и в много малък процент от случаите нещата могат да тръгнат накриво и да се стигне до нужда от сериозни реанимационни мероприятия. Не бива да се забравя, че за тези 4 месеца в страната са починали около 40 и няколко хиляди души от всевъзможни други заболявания и 300 и няколко души от коронавирус. Това, разбира се, не е добре, но е неразумно и нелогично да акцентираме върху тези 300 души. Но най-кривото в нашата страна е, че не съумяваме да представим как се развива тази епидемия. Едно е положителни тестове, друго – хора. Целта на упражнението е хората да се държат в страх, като непрекъснато им се представят едни големи цифри, твърди доц. Мангъров.
По думите му масовото тестване вече е безмислено.
То имаше смисъл в началото, за да може да се разбере нивото на интензивност на епидемичния процес. Сега информацията колко са полжителните тестове не ни служи за нищо. Ако направим една проста сметка – вчера са направени окло 6 хил. теста, цената на 1 тест е около 120-130 лв. От тях са установени положителни 300. Т. е. цената на един положителен тест е окло 3 хил. лв., показват изчисленията на доцента. С лека ръка хвърляме по няколко хиляди лева за един положителен тест, който не е сигурно какво ще го правим, защото в огромна част от случаите този, който е открит като положителен, на него му няма нищо. Продължавам да вярвам, че най-разумното е болните, ако не са тежко болни, да си стоят вкъщи, ако са много болни – да се хоспитализират, а всички останали да продължат да живеят нормално. Защото това е нещо, което ще продължи дълго време най-вероятно и ако продължим да действаме по този алогичен начин, много скоро системата ще блокира, предупреди Мангъров.
Кореспонденция с Министерството на здравеопазването, проведена по силата на Закона за достъп до обществена информация, представи Румен Петков. Петков определи като вцепеняващи отговорите на 2 въпроса – за аргументите за издаване и съответно отменяне на заповеди от здравния министър и за това колко са аутопсиите, според които причината за смъртта е коронавирус.
И на двата въпроса отговорът е, че МЗ не е подготвило и не съхранява информация. Т. е. утре всеки може да осъди държавата защо му е затворила кафенето, или защо не са му позволили да излиза от града 5 дена... И ще я осъди, защото правителството действа в хаос. Защото за правителството и премиера COVID-19 е бизнес и политика. Пуснал съм въпрос до министъра на здравеопазването колко теста са купени, колко е платила държавата и кои са доставчиците и купувачите, анонсира Петков.
Като порочен пък определи той начина, по който е сформиран Националният оперативен щаб.
В него нямаше кмет, а се взимаха решения за общини. Което е тотално неглижиране на местното самоуправление. По този начин Борисов показва, че кметовете не го интересуват. Ако имаше кметове в НОЩ, голяма част от тези безумия нямаше да се случат. Това са неща, които трайно ще ударят градове като Велико Търново и Благоевград например, университетски градове. Не се даде възможност да бъде защитен интересът на населението на общините, т. е. на населението на България. Освен това в НОЩ няма инфекционист. Т. е. събират се 5 души, цъкат моабет, в резултат на което Кирчо (досегашният здравен министър Кирил Ананиев – б. а.) подписва някаква заповед. Липсата на инфекционист гарантира решения без експертиза, каза Петков. Страшно е да превърнеш такова нещо в бизнес и политика. На Световната здравна организация трябва да бъде потърсена отговорност за мотивите, с които вкара света в това шоу, допълни още той.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мангъров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати