Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

5 училища в областта са подкрепени в кампанията „Стара техника за ново начало“ на „Амалипе“ и „Заедно в час“

  20.07.2020 15:27
5 училища в областта са подкрепени в кампанията „Стара техника за ново начало“ на „Амалипе“ и „Заедно в час“

5 училища в област Велико Търново бяха подкрепени в рамките на национална  благотворителна кампания на Центъра за междуетнически диалог „Амалипе“ и Фондация „Заедно в час“. Благодарение на дарители, включили се в кампанията „Стара техника за ново начало“, деца от ПГАТ „Цанко Церковски“ и ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени, ОбУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница, ОУ „Св. Иван Рилски“ в Балван и ОУ „Отец Паисий“ в Майско получиха  устройства за дистанционно обучение - компютри, таблети, лаптопи и др. Близо 800 устройства са предоставени на 76 училища в цялата страна.
Една от най-големите трудности в условията на пандемия,  извънредно положение и социалната изолация бе да бъде продължено образованието и провеждането на учебните часове. Решението за това бе в дистанционното обучение, което постави изпитания на всички ангажирани в образователния процес. За съжаление обаче, в условията на икономическа и социална криза, бедността е решаващо условие за достъпа до образованието, защото то сега е достъпно единствено и само във виртуална среда с помощта на модерните технологии. Проучване на Център Амалипе през месец март сред близо 200 училища показа, че в една четвърт от тях над 50% от децата нямат достъп до устройства, чрез които биха могли да се включат в онлайн обучение. В някои училища процентът на ученици без налични устройства надхвърляше ¾ от обучаемите.
Затова в края на месец март 2020 г. Център „Амалипе“ обяви Национална кампания за даряване на устройства “Стара техника за ново начало“ в подкрепа на образованието. Кампанията веднага е подкрепена от Фондация „Заедно в час“.
С всяко от подкрепените училища е сключен договор, според който те предоставят устройствата на ученици за организирането на дистанционно обучение. Предоставяните устройства ще бъдат основата за формирането на училищен фонд, чрез който ще бъдат подкрепени ученици и в бъдеще.
Обхванати от кампанията са около 1200 ученика. Дарените устройства са предоставени в семейства с повече от един ученик. Така е подпомогнато участието в дистанционно обучение на повече деца.

Сн. "Амалипе"


Ключови думи
Стара техника за ново начало Амалипе
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати