Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Спират продажбата на имоти без технически паспорт

  19.07.2020 08:25
Спират продажбата на имоти без технически паспорт

Имот, който няма технически паспорт, няма да може да се продава и дори отдава под наем, предвижда Националната стратегия за енергийна ефективност, която в момента е подложена на обществено обсъждане. Условието, ограничаващо разпореждането с имущество, трябва да влезе в сила от 2022 г. На практика това е поредната мярка, с която се прави опит да се ускори обследването на сградите и издаването на технически паспорти. Досега, вече почти 15 години, издаването на паспорти за всички сгради буксува. Много хора дори не знаят, че имат такова задължение. За други пък е прекалено скъпо.
Затова и, ако условието наистина бъде въведено, търговията с имоти буквално ще блокира след година и половина. В Горна Оряховица например технически паспорти имат само новите обекти, които са въведени в експлоатация в близките няколко години. До момента през 2020 г. са регистрирани 39 паспорта – предимно производствени сгради, гаражи, сервизи, салони, преустройства и др. Миналата година в регистъра са били вписани 100 паспорта, също все на обекти, които тепърва се въвеждат в експлоатация. Единствената сграда, която не е от въвежданите в момента и се е сдобила с паспорт, е на БДЖ. Жилищни сгради с паспорти са само санираните блокове – 14 по Националната програма за енергийна ефективност и 3 по Общинската инвестиционна програма. А сградите в Горна Оряховица са хиляди. Има регистрирани 600 домоуправители, а реално броят им е доста повече. Без технически паспорти всъщност са и повечето обекти общинска собственост, като се изключат ремонтираните наскоро. Започнали сме процедура, но се изискват сериозни средства, признава кметът инж. Добромир Добрев.
Обследването и издаването на технически паспорт е сериозен финансов ангажимент за всеки. Всъщност няма някаква единна тарифа, въпрос на договаряне е. Според националните статистики цените вървят между 3 и 5 лева на квадратен метър. Което ще рече, че една гарсониера от 40 кв. м ще излезе минимум 120 лева. А един 6-етажен блок ще трябва да събере 5-6 хиляди лева. Ако пък е от по-старите и не разполага с цялата необходима документация, може и да е по-скъпо. Много от старите сгради нямат одобрен архитектурен проект. В Общините има някакви архиви, но те обикновено са от 90-те години насам. За всички останали липсата им означава повече разходи.
Иначе техническият паспорт е хубаво нещо. В него би трябвало да са включени всички параметри на сградата, да са отбелязани всички ремонти, подобрения, да има анализ на конструктивното и енергийното състояние. Обследването се прави от специализирани фирми, а паспортът се регистрира и в съответната Община. Засега регистърът в Горнооряховска община е твърде скромен.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
технически паспорт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати