Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Археологическо лято ще има, търновските археолози започват разкопки на два нови обекта

  19.07.2020 08:01
Археологическо лято ще има, търновските археолози започват разкопки на два нови обекта

Археологическо лято ще има въпреки здравната криза, а РИМ – Велико Търново очаква финансиране от Министерството на културата за 6 обекта на обща стойност около 140 хиляди лева. Два от тях са съвсем нови. Единият е селищна могила в регулацията на Лясковец. Половината е проучена през миналата година от екип начело с археолога Калин Чакъров. Тъй като тя попада в частен терен, по Закона за културното наследство спасителните разкопки финансирал инвеститорът. Тогава излезли 19 погребения. Другата половина обаче е в общинска земя и Музеят кандидатства за проучването й. „Не е сигурно, че ще ни одобрят, но смятам да проведа разговор с кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова дали Общината не би могла с малка сума да подпомогне това проучване. Могилата е в регулацията на града и е част от неговата история”, каза за в. „Кореспондент” директорът на Историческия музей д-р Иван Църов.
За пръв път ще се копае в абсолютно нов сектор в Никополис ад Иструм. Обектът е поверен също на Калин Чакъров, който ще проучва нова инсула (квартал), открита при сателитни снимки. Очаква се там да има работа за години напред. Този сектор се намира западно от югозападния ъгъл на Форумния комплекс, открит от Иван Църов, който и през това лято ще продължи да го проучва, и също е със заявка за финансиране.
Другите три обекта се разработват от години. Това са  праисторическото селище в м. Смърдеш край Джулюница, където разкопките се ръководят от Недко Еленски, а Александър Чохаджиев най-вероятно ще приключи проучването на могилата край с. Петко Каравелово.
На 20 юли, първи от великотърновските археолози от РИМ – Велико Търново,  стартират проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев с допроучването на средновековната църква с манастир в местността Френкхисар, на около 300 метра югоизточно от Балдуиновата кула. Църквата, която е датирана от XIII век, вероятно по време на царуването на цар Иван Асен II, бе открита от професора през 2014 г. Година по-късно той разкри под нея ранновизантийска базилика от V – VI век. Богатите културни пластове не свършват до тук. Под базиликата се открива тракийски некропол, за който има податки от преди години. Миналата година беше разчистено погребение с погребални дарове и много керамика. Проф. Вачев ще започне работа с дарения, но тези средства не са достатъчни и обектът му е включен в заявката на Историческия музей.   
На 17 юли заседава комисията, която разглежда обектите-кандидати за финансиране. Очаква се до края на месеца да станат ясни резултатите и кои обекти ще получат средства. Макар за страната подадените проекти да са 400, д-р Иван Църов няма притеснения за обектите на Музея, които в предишни години са получавали държавна подкрепа. Затова през август ще започнат повечето от археологическите разкопки, а през септември всички ще са стартирали, уточни той.
Великотърновскити археолози Калин Чакъров, Илиян Петракиев, Михаела Томанова, Жулиета Гюлева и Александър Чохаджиев са участвали в спасителни разкопки по различни инфраструктурни обекти в Плевенско, с. Виноград и Нови пазар, както и по трасетата на АМ „Хемус” и газопровода „Балкански поток”. На практика са на терен още от месец март и не са спирали работа дори и по време на извънредното положение.
Дори в момента на спасителни разкопки са двама археолози. Илиян Петракиев е в Бургас, където в кв. „Изгрев” неочаквано излязло тракийско светилище в частен терен, а Калин Чакъров работи в с. Полски Сеновец по трасето на газопровода, където открил некропол, но за съжаление без погребални дарове в него.
На фона на слабия туристически сезон, директорът на РИМ – Велико Търново д-р Иван Църов е сравнително доволен от посетителския интерес през съботите и неделите. Но  през делничните дни туристи на обектите почти няма, съобщи още той. В това число и на Царевец, където минават най-много по 20 човека на ден. Тази бройка е почти незначителна в сравнение с над 1000 човека на ден, които през миналата година са посещавали царствената крепост.
Ана Райковска


Ключови думи
археология Иван Църов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати