Вторник, 27 Сеп 2022
            
Светски

Моторджийки популяризират Никополис ад Иструм

  18.07.2020 18:13
Моторджийки популяризират Никополис ад Иструм

В кампания за популяризирание на емблематични за България места бе включен Никополис ад Иструм. Кампанията провежда сдружението на жените мотористи LADY BIKERS MPOWERED BULGARIA, а древният римски град край с. Никюп е третият обект, вече включен в нея. Мотото е ``Опознай и съхрани българското на 2 колела и предай нататък``. В Никюп моторджийките гостуваха днес по покана на кметицата Йорданка Атанасова. В Никополис ад Иструм пък дамите бяха посрещнати и разведени от директора на Регионалния историчеси музей във Велико Търново д-р Иван Църов.
На място момичетата се запознаха с ролята на Никополис ад Иструм в историята и имаха възможността да опитат кухнята от онези времена. Представиха им я Анна и Димитър Спасови от Свищов, които през почивните дни са в Никополис ад Иструм и правят демонстрации на облеклото, снаряжението, занаятите и бита на хората от Античността. Днес дамите опитаха стара и много специална рецепта. Съставките и начинът на приготвяне на кустум де булбус са описани от Апиций – най-познатият автор на готварски книги в древността. Кустум де булбус буквално означава разядка с лук. Важно уточнение е, че в античния свят не толкова месото, колкото субпродуктите са считани за деликатес. В конкретната рецепта присъстват също сушени билки, мед, кореноплодни, вино, зехтин...
LADY BIKERS MPOWERED BULGARIA е създадено през февруари 2020 г. с подкрепата на Българския фонд на жените. Мотористките вече са посетили Царево и къщата на баба Дешка в Горно Драглище – къща на десетина километра от Разлог, в която показават на деца от цялата страна старите български традиции. В плановете на дамите е, докато са край Велико Търново, да идат и до Хотнишкия водопад.
Идеята е да бъде издадена брошура, която да представя България през очите на жените на мотори. И това няма да е първата инициатива на сдружението - през пролетта те са заснели клип срещу насилието над жени.
Но може би най-важната цел на LADY BIKERS MPOWERED BULGARIA е да помагат на момичетата, които сега се учат да карат – да им показват как да пазят и себе си, и другите на пътя.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
LADY BIKERS MPOWERED BULGARIA
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати