Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Христо Кавалски: Крайно време е държавата да отдели делегиран бюджет за младежки дейности

  16.07.2020 13:32
Христо Кавалски: Крайно време е държавата да отдели делегиран бюджет за младежки дейности

Председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски взе активно участие във фокус групите на Националния младежки форум. Целта на събранията, които бяха проведени онлайн, беше мониторинг и оценка на националната младежка стратегия с фокус върху развитието на младите хора в малките населени места и селските региони.  
Основната цел на дискусиите е да се изведат предложения и препоръки за създаването и реализирането на по-ефективни и базирани на доказателства младежки политики.
Кавалски изведе 4 основни проблема в младежката сфера. Той подчерта липсата на адекватна нормативна база за формиране на младежката политика като изтъкна, че законът за младежта е изпълнен с хубави пожелания, но за тях не се осигурява нужното финансиране.
„Крайно време е държавата да отдели делегиран бюджет за младежки дейности, както го прави за образование, социална дейност или култура. Този финансов ресурс трябва да бъде разпределен към общините на местно ниво, за да могат те да реализират инициативи в подкрепа на подрастващите“, каза Кавалски, който има над 15 години опит в сферата и неведнъж е заявявал позиции в НМФ.
Той настоя Младежки консултационно-информационни центрове да се създават и извън областните градове, тъй като средства за това има, но всяка година не се използват и се връщат в държавния бюджет. Той изтъкна, че сред основните проблеми на младите хора е именно липсата на места за събиране, а проблемът е особено голям в малките общински центрове.
Да се приеме закон за доброволчеството е друга от инициативите на Христо Кавалски. Той посочи, че едва 12% са младите на възраст 15-35 г участват в такива дейности. „Такъв закон ще стимулира още повече желанието на младите да допринесат за средата, в която живеят“, каза председателят на ОбС-Павликени.
Резултатите от проведените фокус групи ще послужат за формиране на препоръки към следващата стратегия за младежта и общи препоръки за създаването и изпълнението на младежки политики в страната.
Настояването да се осигури делегиран бюджет за младежки дейности Христо Кавалски постави и в работните групи на НСОРБ. Той подчерта сериозността на проблема и очакванията си темата да се дискутира с ресорния заместник-министър.


Ключови думи
Христо Кавалски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати