Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Култура

Поетите с китара Галина Москова и Валентин Ангелов покориха публиката в Бургас

  16.07.2020 09:24
Поетите с китара Галина Москова и Валентин Ангелов покориха публиката в Бургас

За десета поредна година поетите с китара Валентин Ангелов и Галина Москова от Горна Оряховица бяха между участниците в Международния бард фестивал в Бургас „Солени ветрове“, който се проведе от 9 до 11 юли.  Там не за пръв път те представят своята изпята поезия и радват с нея жителите и гостите на града. Получавали са престижни награди от фестивала през 2012 – специалната награда картина „Послание“, а през 2014 г. в конкурса „Срещу вятъра“ - картина от световноизвестния бургаски художник Румен Статков „Две пера“. На сцена „Охлюва“ в морската градина са звучали песните по текст и музика на Валентин Ангелов и Галина Москова „Мъжка топлина“, „Някой някого търси“, „Достойни за България“, „Тиха нежност“, „Пак навън заваля“, „По снежните пътеки“, „Нирвана“ , „Реплика“, „Клошарката“, „До среща със Слънцето“, „В този град“ – песен, посветена на Бургас.
Дуетът е създаден през 2010. Участвал е в бард фестивали в София, Шумен, Ловеч, Бургас, където е заемал призови места. Двамата поети са участници в областни, национални и международни поетични конкурси. Били са награждавани за своето творчество. Техни стихове са включени в различни сборници, поетични антологии и аламанаси. Имат записи в предаването „Песни за душата“ на Eurofolk TV през 2020, както и в БНР и БНТ през 2011 и 2012 г.
Членове са на Литературен клуб „Вдъхновение“ при НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец и Литературен клуб „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.
Сред наградите, печелени от Галина Москова, са първо място от конкурс, обявен от Славянското дружество на тема „140 г. от освобождението на България от турско робство“ (2018 г.), награда за художествено майсторство от конкурс за антикапиталистическа и социална сатира през 2017 г., трета награда за стихотворение, посветено на Никола Вапцаров в конкурса „Пролет моя...“ (София, 2014 г.) и много други. Валентин Ангелов пък грабна първа награда от конкурса „Любовта“ (Враца, 2020 г.), трета от „Листопад на спомените“ (Варна, 2019 г.) и т. н.

Творби и на двамата са включвани в различни алманаси.


Ключови думи
Галина Москова Валентин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати