Неделя, 14 Мар 2021
            
Политика

Корнелия Нинова: Оставка и избори, другото е мимикрия!

  15.07.2020 21:02
Корнелия Нинова: Оставка и избори, другото е мимикрия!

БСП изрази позиция и за оставка на кабинета, и на главния прокурор. Предизвика ни с грубото нахлуване в президентството - тази показност беше като при наказателна акция.
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по БТВ.
Главният прокурор оставя впечатлението, че заема страна, категорична е лидерът на БСП.
Нинова коментира и огласените по-рано разглеждани от ГЕРБ три варианта за реакция в политическата криза -  оставка и избори, експертен кабинет довършва мандата, Борисов излиза в отпуска.
За БСП важен е първият вариант - оставка и избори, другите са мимикрия. Просто ще се смени фасадата, за да се успокоят хората на улицата, подчерта Нинова.
Да използват нашия вот, коментира лидерът на БСП.
Поводът за гостуването на Нинова бе внесеният по-рано през деня вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Това е петият вот, внасян от левицата. Първият отново бе по темата "корупция", напомни Нинова, внасяйки документите в деловодството на парламента.
В този вот показваме механизма, по който се създават възможностите за корупция, посочва Нинова.
Според нея корупцията започва още в законодателството - приемат се лобистки закони. "Второто е институционалната рамка - институциите са подчинени на тази законова рамка. На трето място са хората, готови да изпълняват поръчки. Четвърто - няма отговорност", посочи Нинова.
Начинът на реакция на премиера - отстранявам този, за който има съмнения, е част от корупционния модел. По този начин нещата продължават по старому. Това е начинът на Борисов да отпуши напрежението, подчертава Нинова.
И обърна внимание, че след шумните акции на прокуратурата няма осъдителни присъди.
На хората им е омръзнало да се вдига пушилка и после - нищо, подчерта тя.
Коментирайки вариантите за решаване на кризата, предизвикана от протестите, обсъждани от ГЕРБ, Нинова избра първия. "Най-необходимият на страната вариант е оставка на правителството и избори през служебен кабинет на Румен Радев", каза тя. Лидерът на БСП поясни, че само при промяна на модела протестите ще спрат.

Нинова коментира пред Би Ти Ви r ситуацията вътре в партията и критикува отново онези членове на Националния съвет, които преди един месец не подкрепиха нито една от идеите й.

"Интересно е, че тогава, на този Национален съвет тези колеги предложиха да направим кръгла маса с ГЕРБ, за да спасяваме България. Днес премиерът заговори за национален план за излизане от кризата, заедно с опозицията". "Националният съвет на БСП е взел категорични решения и те са - никаква коалиция и колаборация с правителството на Бойко Борисов и се надявам, че и тези, които работиха за обратното, са осъзнали за какво става дума", подчерта тя.

Нинова така и не отговори конкретно на въпроса дали в момента има самочувствието на лидер, подкрепен от своите съпартийци и напомни само, че решението кой да е следващият председател на БСП ще бъде взето по време на преките избори на 12 септември.

Тя съобщи, че пред нея депутатът Александър Паунов, който днес напусна парламентарната група на БСП, но остана в парламента като независим народен представител, е признал, че действително е разговарял с бизнесмена Васил Божков. Именно негов разговор с Божков, разпространен от прокуратурата стана и повод той да напусне редиците на левите депутати.

Сн. bTV


Ключови думи
Нинова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати