Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

ВТУ отбелязва 160 години от рождението на Антон П. Чехов с международна конференция

  13.07.2020 17:21
ВТУ отбелязва 160 години от рождението на Антон П. Чехов с международна конференция

Великотърновският университет е домакин на международна научна конференция „Чехов във визуалната и словесна култура XX – XXI век”, посветена на 160 години от рождението на големия класик на руската литература. Тя ще бъде онлайн, заради условията на пандемия от коронавирус и ще се проведе от 15 до 17 юли. Научният форум се организира от катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини” на факултет „Изобразителни изкуства” съвместно с Института по славистика в Дебреценския университет (Унгария). Откриването е на 15 юли от 10 часа българско време.

Координатор на организационния комитет е доц. д-р Наталия Няголова, в него влизат от страна на Университета още проф. д. изк. Антоанета Анчева и доц. д-р Марина Теофилова.

 В рамките на три дни учени от България, Унгария, Русия, Украйна, Полша, Сърбия, Италия и Испания ще изнасят научни доклади, в които ще представят влиянието и присъствието на творчеството и личността на Антон Чехов в литературата, изобразителните изкуства и масовата култура. Ще се представят изследвания върху драматургията му и екранизирането на неговите произведения в киното. Няма да бъдат пропуснати и преводите на Чехов на десетки езици.

Работните езици са български, унгарски, руски и английски, а научните доклади от конференцията ще бъдат издадени в сборник през първата половина на 2021 г.

Ана Райковска   

Рекламна снимка към спектакъла "Вуйчо Ваньо" - ВДТ "Стоян Бъчваров". Фотограф Симеон Лютаков  

 

 


Ключови думи
ВТУ конференция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати