Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Два дни по-късно: Отварят нощните заведения

  12.07.2020 16:47
Два дни по-късно: Отварят нощните заведения

Нощните заведения отново отварят при спазване на всички мерки за дезинфекция и дистанция. Противоепидемичните мерки, изготвени съвместно с браншовата организация, ще бъдат качени на сайта на Министерството на здравеопазването. От организацията са поели ангажимент да осъществяват строг контрол за прилагането им. Такъв ще упражняват и здравните власти.
Това стана ясно от съвместен брифинг на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и Асоциацията на заведенията с председател Ричард Алибегов.
Начева увери, че при промяна в показателите и ситуацията в страната всички следващи промени ще се правят при условие на обсъждане с представители на браншовата организация и че ще бъдат затваряни тези заведения, които не спазват правилата. Част от тях – дезинфекция, проверка на температурата на влизане в заведението, дистанция.
Считаме, че предложенията, които отправиха от бранша, заслужават доверие, отговори Начева на въпроса какво наложи нощните заведения да бъдат отново отворени. Припомняме, че в 00:00 ч. на 10 юли влезе в сила заповед за затварянето им.
Остава висящ въпросът как ще бъде гарантирано спазването на физическата дистанция.
По думите на Алибегов, на една маса ще бъдат настанявани до 4 души, като целта е на всеки посетител да е осигурен периметър от 1 кв. м.
Нашият бранш е единственият затворен със заповед на министъра. Изготвихме епидемични мерки и ги представихме на премиера и на министър Ананиев. Нашите заведения не са развъдник на зараза. Знаете, в момента се събират страшно много хора по улиците и не се спазват никакви мерки. Считаме, че е безопасно да се посещават нощните заведения в този им вариант. 80 хил. души имат право да упражняват своята професия, коментира Алибегов.
През следващата седмица ще наблюдаваме как всичко това се отразява на заболеваемостта, каза още Начева и уточни, че мерките влизат в сила от понеделник.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
нощни заведения
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати