Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Собственици на магазини застанаха зад щанда, кризата прати десетки продавачки на борсата

  12.07.2020 10:37
Собственици на магазини застанаха зад щанда, кризата прати десетки продавачки на борсата

  Не малко собственици на магазини за облекло и детски играчки на Пето авеню освободиха работниците си още с обявяването на извънредното положение и не смятат да ги връщат на работа. Това показа разходката ни из търговския комплекс и разговорите ни с тях. Застанали зад щанда, с малкото клиенти те се справят и сами, а месечният оборот не им позволява отново да наемат работна ръка. Така си спестяват средства за още една заплата и осигуровки, което обаче рефлектира върху трудовата заетост във Велико Търново. Същото е положението из целия град, където приличен оборот правят само хранителните магазини. Изчезнаха и обявите, разлепени по търговските обекти, че се търсят продавачки.  

Поначало, в над 50 % от обектите на пазара собствениците никога не са наемали персонал, но кризата допълнително влоши положението. А икономисти и анализатори пророкуват, че лошото тепърва предстои.

 Една от тези собственички е Пенка Цончева, която от петнайсетина години държи магазин за дрехи на Пето авеню. През годините е работила и сама, но с разрастването му си наела и помощничка. Пратила я на борсата, когато през март затворила заради коронавируса в продължение на два месеца. И не смята да я наема отново. Ще пробва как ще върви търговията през лятото и ако трудно си изкарва за наема, както е в момента, дори е склонна да го затвори.

 Подобни са случаите в още 5-6 магазина, без да сме обходили всичките. Макар обектите на Пето авеню да не са малко, всички се знаят, както знаят и кой на какъв хал се намира и затова бързо се ориентирахме към хората, цел на нашето проучване. За съжаление, някои от собственичките, освободили продавачките си, дори не им се коментираше сегашната ситуация.

 Разбира се, в част от магазините все още клиентите ги посрещат млади момичета. Като Елена Бочева от „Гама”, която обаче също не може да се похвали, че е преминала през кризата безпроблемно. По време на извънредното положение била в неплатен отпуск и без заплата. „Докато могат да ми подсигуряват заплата, ще бъда на работа, но знае ли човек докога?...Оборотът дори не е задоволителен. Мъчим се”, споделя младото момиче, което е там от година.

 Икономическата криза, която породи пандемията от коронавируса, вече опразни някои от магазините. В един от тях още стои залепено предупреждението към клиентите да влизат с маски и да спазват дистанция. Дали ще ги последват и други, най-вероятно ще разберем наесен.

 5 магазина и кафенето са свободни на Пето авеню

Към магазините няма никакъв интерес, а специално кафенето стои празно от началото на годината. Явили се двама кандидати, но бързо им спаднал ентусиазма и се отказали. Това научихме от Михаил Савов – изпълнителен директор на ОП „Пазари”, който не очаква скоро да намери наемател, защото никой не инвестира сега в подобни обекти по време на множество ограничения.

За да подпомогнат търговците и производители на централния пазар, на всички наемът е намален наполовина за летните месеци юни, юли и август. „Това ще даде им възможност да компенсират загубите, които инкасираха по време на извънредното положение”, коментира той. В същото време безработицата в старата столица расте.

Ана РАЙКОВСКА

 

  


Ключови думи
магазини Пето авеню собственици продавачки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати