Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Търновски любител астроном засне най-ярката комета през последните години

  12.07.2020 08:34
Търновски любител астроном засне най-ярката комета през последните години д-р Илия Вълев

Кометата C/2020 f3 улови в кадър търновският любител астроном д-р Илия Вълев. Кометата е определяна като най-ярката за последните години, като може да бъде видяна дори с просто око. Според д-р Вълев си заслужава всеки един час безсъние в очакване на преживяването - C/2020 f3 (neowise) е видима в предутринното небе ниско над североизточния хоризонт около съзвездието Колар, а д-р Вълев я е заснел в периода 4:10-4:30 ч. тази сутрин от терасата на Света гора.

Кометата бе открита през пролетта на 2020 г. с помощта на инфрачервения телескоп Neowise. Руският космонавт Иван Вагнер, който е част от екипа на Международната космическа станция, пък я засне от Космоса. Кадрите Вагнер публикува в ``Туитър`` с уточнението, че на тях има още едно рядко наблюдавано явление – сребристи мезосферни облаци. Астронавтът нарече C/2020 f3 най-ярката комета от 7 г. насам.

Според астрономи, в следващите дни кометата ще може да се види във вечерните часове. Очаква се тя да бъде видима с невъоръжено око до края на месец юли. Кометата вече се отдалечава от Слънцето и нейният блясък постепенно намалява. C/2020 f3 е на 312 млн. километра от Слънцето.

Любител астроном съм и се стремя да следя по-любопитните астрономически явления. Да гледаш, да наблюдюдаваш звездите и другите небесни обекти е много интересно, а бих казал дори и завладяващо. Например тази комета идва от дълбокия космос, от едно изобщо непознато за човека пространство. Минава близо до нашия общ дом - Земята, и може би повече никога няма да я видим. Малък леден блок, който на пръв поглед е нищо особено, но кометите носят доста информация от външните части на Галактиката, а видими на небосвода със своите опашки са доста атрактивни, описа преживяването д-р Вълев.
Биляна МИЛЧЕВА

Сн. д-р Илия Вълев


Ключови думи
C/2020 f3
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати