Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

„Психология“, „Право“ и „Софтуерно инженерство“ са сред най-желаните специалности във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  09.07.2020 14:10
„Психология“, „Право“ и „Софтуерно инженерство“ са сред най-желаните специалности във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Специалностите „Психология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Право“, „Софтуерно инженерство“, „Английска филология“, „Педагогика на физическото възпитание“, „Изящни изкуства – графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Приложна лингвистика. Английски и втори чужд език“ са сред най-желаните от първокурсниците за предстоящата академична 2020/ 2021 г. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Според зам.-ректора по учебната дейност доц. Димитър Симеонов, сериозен ръст има в търсенето на приоритетните за държавата и ВТУ специалности, които са освободени от семестриални такси или са с преференциални за първата година. Общият брой на тези специалности във ВТУ е 25, като към тях се отнасят всички специалности от направленията „Педагогика на обучението по...“ , „Български и...“, „География и...“, „История и...“, „Приложна математика“, „Богословие“, както и преференциалните за университета „Българска филология“, „История“, „География“, „Философия“, „Регионално развитие и геоикономика“ и др.
Резултатите след първия ден, в който първокурсниците можеха да се записват, показват, че още тогава са го направили 978 студенти по държавна поръчка, или само за ден местата са били усвоени на 56% от план-приема. В платена форма са записани 278 студенти. Така към 8 юли общият брой на приетите първокурсници е 1 256.
Утвърденият плам-прием на студенти по държавна поръчка след средно образование за учебната 2020/ 2021 г. за ВТУ е 1 745 студенти, от които 269 в задочна форма на обучение. Заради пандемията във ВТУ бяха разработени собствени системи за онлайн кандидатстудентски изпити и онлайн прием на документи. При записванията на място се спазват всички противоепидемични мерки.
Кандидат-студенти, класирани по първо желание, могат да се записват и утре. Тези, които са приети на първо класиране по второ, трето или следващо желание, се записват в приетата специалност или заявяват желанието си лично или по телефона да участват за второ класиране, в противен случай губят мястото си. Некласираните на този етап кандидати автоматично участват във второ класиране.
То ще бъде обявено на 14 юли, а записванията ще са от 15 до 17 юли.
Второто класиране е окончателно. Евентуалните останали незаети места ще се попълват по ред и според правила, допълнително прети от комисия на университета. Записването на всички кандидати става в Ректората, във Филиала на ВТУ във Враца и в Колежа в Плевен, припомни доц. Симеонов.
Зам.-ректорът припомни и още един срок - за прием на магистри. Той приключва утре, 10 юли. Класирането излиза на 16 юли, а записванията ще бъдат от 20 до 24 юли в Ректората и във Филиала във Враца.
До момента в новоизградената платформа за електронно подаване на документите изцяло са подадени, платени и обработени 587 заявления. За първа година във ВТГУ за записалите се блакалаври и магистри документите са безплатни, каза още доц. Симеонов.

Биляна МИЛЧЕВА

Сн. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

 


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати