Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Затварят нощните заведения на закрито, без публика по стадионите (обновена)

  09.07.2020 12:35
Затварят нощните заведения на закрито, без публика по стадионите (обновена)

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито да се провеждат без публика.
Не се разрешават посещенията в нощните заведения на закрито. Посещенията в подобни заведения на открито се допускат при заетост на 50% от капацитета и спазване на физическа дистанция от 1, 5 м. и всички останали противоепидемични мерки.
Забраняват се празненствата на открито и закрито (сватби, балове, кръщенета и пр.) с повече от 30 човека.
Държавните органи се задължават да засилят контрола по спазването на всички мерки в рамките на компетенциите си. Например социалният министър следва да възложи на Инспекция по труда проверки на работодателите спазват ли се разпоредбите.
Тези мерки описа в заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. На извънреден брифинг той разясни, че причина за затягане е неспирният ход нагоре на броя на коронавирус инфектираните българи. Припомняме, че те вече надхвърлиха поредна психологическа граница и за последните 24 часа са 240.
През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, може и да има тенденция за ново увеличение. Затова с Щаба предложихме на Бойко Борисов  и той прие да възстановим част от мерките. Разчитаме на областните управители да засилят контрола не само по отношение на мерките в заповедите, но да взимат решения според ситуацията в дадената област за предприемане  на допълнителни. Заповедта вече е изпратена на областните управители, които са поели ангажимент още днес да съберат областните щабове, информира Ананиев.  
Ананиев прогнозира, че резултат от новите мерки, т. е. спад в броя на новозаразените, може да се очаква най-рано след седмица.
По думите му на този етап тези мерки са достатъчни. Стигне ли се обаче до по-рязък скок на вирусоносителите или разпоредбите не се спазват, положението може да се затегне още.
Засега няма условия за по-тежки мерки. Хубавата новина е, че с всеки изминал ден се увеличава и броят на излекуваните. Ако тази тенденция се запази, ще даде друг поглед върху състоянието, коментира здравният министър.
Той допълни още, че всички останали противоепидемични мерки се запазват. Днешната му заповед влиза в сила от 00.00 ч. на 10 юли и остава до второ нареждане.


Ключови думи
НОЩ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати