Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

В Бяла черква честваха 185 г. от рождението на Бачо Киро

  07.07.2020 15:20
В Бяла черква честваха 185 г. от рождението на Бачо Киро

Две празнични дати, свързани с историята на град Бяла черква, честваха във възрожденския град. 185 години от рождението на Бачо Киро Петров и 143 години от освобождението на Бяла черква бяха отбелязани в съвместна инициатива на Кметство Бяла черква, Исторически музей Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро-1869“.
„Историята не познава друг народ, съхранил така цялостно своя национален дух и съзнаниe като българския. В историята на всяко селище има паметни събития, които определят в голяма степен пътя на неговото бъдещо развитие. Такъв върховен момент е освобождението на нашия град“, каза в официалното си слово кметът на град Бяла черква Албена Тодорова. Тя посочи, че летописът на освобождението на България градът е записал славна страница с нечувания героизъм на четата на Бачо Киро и 101 белочерковци в битката при Дряновски манастир. „Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем. Да възпитаваме младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите“, каза Тодорова.
„И днес, когато влиза в Бяла черква, любопитният пътник се спира пред паметника-камбанария – символ на свободата. Затова на това място за пореден път ще изразим нашата признателност и почит пред саможертвата на освободителите“, каза кметът на Бяла черква.
„Отбелязваме тази годишнина с ясното съзнание, че личността на Бачо Киро е незабравима и незабравена през годините и го почитаме като просветител, учител, книжовник, читалищен деятел, пътешественик и революционер. Организатор и вдъхновител на четата, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през 1876 г.“, каза директорът на Исторически музей Бяла черква Анастасия Георгиева. Тя припомни, че 27 години от живота си Бачо Киро отдава на учителската дейност, не само в родното си място, но и в съседните села Мусина и Михалци.
Празничният ден започна с откриването на две документални изложби в залите на Исторически музей - Бяла черква. Те представят снимки и документи, оригинални артефакти от фонда на Музея, постъпили като дарения от близки и наследници на Бачо Киро. В музейните витрини може да се видят снимки на неговите деца, внуци, оригинални фотографии от чествания на годишнини от неговото рождение, както и документи и снимки, посветени на освобождението на града и на първия паметник-камбанария, издигнат в чест на Освобождението през 1878 г. По повод годишнината Музеят е издал и специална книжка за живота и делото на именития белочерковчанин.
Официални гости на празника бяха председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски, зам.-кметът на Община Павликени инж. Албена Тодорова, общинските съветници Антон Иванов, Ваня Антонова и Венцислав Георгиев и др. Те поднесоха цветя през паметника на Бачо Киро и пред паметника-камбанария.
По-рано през деня признателни павликенчани и белочерковци поднесоха венци на лобното място на Бачо Киро във Велико Търново и се поклониха пред паметта му по инициатива на председателя на ОбС Христо Кавалски.


Ключови думи
Бяла черква Бачо Киро
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати