Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Йордан Йорданов събра в книга процесите в образователната система

  07.07.2020 14:13
Йордан Йорданов събра в книга процесите в образователната система

На 09.07.2020 г. от 17.30 ч. в РНБ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново ще бъде представена книгата „Обща теория на Образованието – Системи и модули“ от автора Йордан Р. Йорданов – обществен деятел и практик в сферата на общественото управление, културата и образованието. Йорданов живее във Варна, но произходът му е търновски. Затова той с голям сантимент представя пред местната публика всеки свой труд. През ноември м. г. например в Библиотеката Йорданов гостува със „Слънчев буквар“. Книгата е в съавторство с Ани Василева и е посветена на делото на светите Кирил и Методий. И още – „Слънчев буквар“ дава знание за силата и значението на буквите и някои свещени думи в българския език.
„Обща теория на Образованието“ пък е обобщаващ труд въз основа на съвременните директиви в Образователното дело, дългогодишна обществена дейност, множество публични лекции, срещи, дискусии, конференции, издадени книги, доклади и публикации в сферата на науката, просветата и културата.
Волята на човека за създаване на един по-добър свят може да бъде организирана с помощта на образованието, културата и обществения живот на всеки народ. Книгата „Обща теория на Образованието – Системи и модули“, обхваща цялостната структура на държавата като общество, икономика, подструктури, модули и системи, които участват в цялостния процес на подрастващия и на изградения човек. Написана е като обобщение на съвременното българско образование. Проследява съвременните тенденции на развитие в различни сфери на обществото и прави структурен анализ на отделните елементи, модули и системи в Образователното дело.
Тя е теоретично и практическо ръководство, което обхваща всички процеси на образователната система и министерствата, включени в управлението на държавата като основен фактор, който влияе на отделните модули и системи, явления и участници.
Книгата е изготвена като учебник и е предназначена за работа на специалисти в сферата на образованието, просветата, културните институции и учреждения, за да има българската образователна система основата за сегашен модел, поставен върху традициите от предходното време.
Обхваща основните модули и системи на работа. Придържа се към конкретните действия и явления, но притежава по-дълбок смисъл и съдържание, за което е необходимо по-задълбочено вникване и усвояване на конкретните стъпки. Авторът свързва проблематиката на българското образование във връзка с протичащите обществени, икономически и други процеси и благодарение на науката в разнообразието на нейните направления, изказва своето мнение за решаване на най-наболелите въпроси в българското общество и държава.
Книгата е подготвена и съдържа всички необходими концепции, които да запълнят празнините в общия модел на работа. Науката, изкуството, просветата и културата са представени върху основата на цялостната конструкция на образованието.
В книгата са застъпени Принципите и Законите на Разумното знание във връзка с природните явления и науката, която се съдържа във всички направления на образованието. Авторът е описал, формулирал и извел Нови Принципи и Закони за формиране на съвременната личност, която одухотворява цялостното развитие на човечеството.
Само чрез наука, знание и добродетелен живот се изгражда стабилно и можещо общество. Високоразвито нравствено общество може да съществува само на базата на колективния принцип, смята Йорданов. „Обща теория на Образованието” – Системи и модули може да се нарече Доктрина, защото подходите и методите за работа са изградени на базата и връзките в обществените структури, форми и явления. Идеята за написването е – за подпомагане на Образованието във връзка с възпитанието, които изграждат човешкото същество, за да може то да участва най-пълноценно в съвременния социален, обществен и индивидуален живот, допълва описанието той.
Сега задачата на всички будни българи, които се намират в държавата и други краища на Земята, е да се обединят в общите усилия за изграждането на най-благоприятни условия за съществуване. Условия, в които да се съдържат Любов, взаимна подкрепа и обединение, е друг акцент в книгата.


Ключови думи
Йордан Йорданов образование
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати