Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Втора инстанция потвърди рекордно обезщетение за мъж, инвалидизиран след катастрофа с куче

  07.07.2020 11:02
Втора инстанция потвърди рекордно обезщетение за мъж, инвалидизиран след катастрофа с куче

Апелативният съд във Велико Търново потвърди изцяло решението на Окръжния съд в старата столица, присъждащо рекордно обезщетение на горнооряховчанина Боян Караминков. Мъжът е пострадал при катастрофа, причинена от бездомно куче, след която трябвало да преодолява трайни увреждания. Подлага се на продължително лечение, което още продължава и частично го инвалидизира. Инцидентът е от 2014 г., а две години по-късно той започва да търси обезщетение от Общината, която носи отговорността за бездомните кучета. Страданията му са оценени на 70 000 лева. С натрупаните лихви сумата, която пострадалият трябва да получи от Общината, надхвърля 100 000 лева. Тъй като има още една инстанция, която трябва да се произнесе, лихвите ще се трупат и обезщетението може да мине 120 000 лева. Ако, разбира се, ВКС потвърди решението на търновските съдии.

Дългото ходене по съдилищата започна с частичен иск за 6000 лева в Горнооряховския районен съд. Решението е в полза на потърпевшия и тази сума вече му е изплатена. Още тогава адвокатът на потърпевшия Христина Вишева предлага споразумение с Общината за останалата сума, за да не се изминава целия съдебен път. Общината отказва. Последва иска за останалите 64 000 лева, одобрен вече на две инстенции. В същото време текат и лихви, начислявани от датата на анцидента. Към 22 юни са натрупани 37 000 лева лихви. Отделно ще са и съдебните разноски.

Аз също смятам, че щеше да е добре да направим споразумение още преди да се стигне до съд. Но според юристите нямам право да раздавам пари без да има съдебно решение. Така че сега сме принудени да се борим докрай и поне да се опитаме да намалим сумата, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Инцидентът, който инвалидизира Боян, става през нощта на 25 септември 2014 г. Към 3 часа сутринта 44-годишният тогава мъж е нощна смяна. Той е машинист и обичайно пътува до Гарата с мотора си по улица „Иван Момчилов”. В района на фабрика „Аполон” от отсрещната страна на улицата го атакува голям пес, блъсва се в мотоциклета и го събаря. Боян се е движил само с 40 км в час, отчитат после вещите лица, но травмите са много сериозни. Мъжът претърпява няколко операции в УМБАЛ „Г. Странски” в Плевен. Възстановява се дълго и мъчително. Тепърва ще има още процедури и не може да се каже, че лечението му е приключило. Това са и мотивите на съдиите, които подкрепят иска за обезщетение.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
зло куче
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати