Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Първите млади репортери на ОУ „П. Р. Славейков” във Велико Търново получиха сертификати

  06.07.2020 14:49
Първите млади репортери на ОУ „П. Р. Славейков” във Велико Търново получиха сертификати

Първите млади репортери на ОУ «П. Р. Славейков» във Велико Търново получиха сертификати за успешно завършен курс на обучение. 15 ученици от V и VI клас на основното училище са посещавали заниманията на Медиен клуб «Наблюдател» с ръководител Златина Димитрова.  Той е създаден по програмата за заниманията по интереси на учениците на Министерството на образованието и науката.
През цялата учебна година два пъти седмично децата са участвали в заниманията на клуба, чиято основна цел е повишаване на нивото на медийна грамотност и култура на подрастващите. Те са се запознали с основните видове медии и различните жанрове в журналистиката. Научили са се да пишат новини и сами да откриват интересни теми за творчество. В процеса на обучение сами да правили училищни радиопредавания и са отразявали различни събития от живота на училището. Създаден е и училищен блог, където младите репортери споделят свои статии, анкети, фотографии и видеоматериали.
В рамките на клуба децата са придобили знания и умения, благодарение на които могат сами да се ориентират в огромния поток от информация в медийния свят.  Научили са какво е фалшива новина и как могат да я разпознаят, какви са особеностите на социалните мрежи и основните правила за безопасност, които трябва да спазват в интернет пространството.
Особено полезни и вълнуващи за децата са били срещите с журналисти от местни медии и гостуванията в редакции. Младите репортери са посетили телевизия «Видеосат», където са били посрещнати от журналиста и телевизионен водещ Мирослав Дечев. Той е разказал на младите си колеги как се правят новини и предавания, колко важно е да се представят всички гледни точки по даден проблем. Децата са разгледали с интерес телевизионното студио – режисьорския пулт, камерите, видели са как работи аутокюто и как помага на водещия. След като са се запознали отблизо с работата в телевизията, те са се интересували кои са темите, които редовно присъстват в новините, и сами са споделили това, от което  ги вълнува.
Че журналистиката е привлекателна, но тежка и отговорна професия са научили младите репортери на ОУ „П. Р. Славейков» по време на гостуването си в редакцията на Дарик радио във Велико Търново.  Репортерът Таня Георгиева им е разказала за историята на радиото и ги е запознала с особеностите на радиожурналистиката.  От нея децата са научили за спецификата на работа във вестник, електронен сайт, телевизия и радио, както и за механизма на подготовка на един журналистически материал.
Обучението на учениците от ОУ «П. Р. Славейков» е завършило с представяне на най-добрите репортажи, създадени през учебната година от членовете на Медиен клуб «Наблюдетел»,  и връчване на сертификати.


Ключови думи
ОУ "П. Р. Славейков"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати