Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Извънредната обстановка се удължава до края на юли, български екип прави клинични изпитвания на лекарство срещу COVID-19 (обновена)

  06.07.2020 13:36
Извънредната обстановка се удължава до края на юли, български екип прави клинични изпитвания на лекарство срещу COVID-19 (обновена)

До края на юли ще бъде удължена извънредната обстановка в България, стана ясно на брифинг, даден в Министерството на здравеопазването от  здравния министър Кирил Ананиев, шефа на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и директора на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
Решението е било взето тази сутрин на среща между Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов, Владислав Горанов и Томислав Дончев.
Правим това (удължаването – б.а.), за да запазим възможността на министъра на здравеопазването в зависимост от развитието на епидемичната обстановка да може да издава заповеди, с които да създадем условия за намаляване на равнището на разпространение на коронавируса. Взехме решение и за засилване на масовия контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, като ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и при необходимост да въвеждат нови мерки съобразно обстановката в съответния регион и в рамките на тяхната компетентност. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия, обясни министър Кирил Ананиев.
Най-късно утре той ще издаде заповед, с която ще определи страните, чиито граждани ще могат да влизат на територията на България, както и на тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.
Български екип прави клинични изпитвания на лекарство срещу COVID-19, стана ясно още на брифинга.
През май в България стартира клинично изпитване с лекарствения продукт Ивермектин. Възложителят, екипът и компанията производител са български. До момента са набрани 30 пациента, като клиничното изпитване се провежда в 9 болници в България при спазване на всички регулаторни изисквания. Към края на април изследователи от Австралия са наблюдавали активността на продукта срещу COVID-19. България е първата държава в ЕС, която стартира такова клинично изпитване, малко след нас започнаха в Испания, вече има в Бразилия, САЩ. Надяваме се към края на месеца да имаме първични резултати. Желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и да бъдат включени допълнителен брой пациенти, разясни Богдан Кирилов. Той уточни, че продуктът е познат от десетилетия, като се използва за лечение на инфекции, причинени от паразити.


Ключови думи
обстановка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати