Култура

Над 170 творци си оспорват наградите в първия Национален конкурс „Асен Разцветников“

  09:39, 06 Jul 20
Над 170 творци си оспорват наградите в първия Национален конкурс „Асен Разцветников“

Общо 255 творби бяха подадени за участие в първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“. Надпреварата за поезия и проза е организирана от Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869“ и Литературен клуб „Асен Разцветников“ и е на тема „С пламъка на родолюбието“. Срокът за участие изтече на 30 юни, а журито вече се зае да оценява сътвореното от 171 души от цялата страна.
Най-много творби има в трета възрастова група – над 18 г. В нея са подадени 151 стихотворения и 56 разказа и есета. Активни са и младите хора между 14 и 18 г., включили се със 17 произведения в немерена реч и с 11 поетични. 12 стихотворения и 8 прозаични творби са изпратени в първа възрастова група – 11-14 г.
Стихотворенията ще оценява жури в състав Ивелина Цветкова – редактор в издателство „Многоточие“, и Станка Бонева – редактор във варненския вестник „КИЛ“. Нелеката задача да преценят кой се е справил най-добре в раздел „Проза“ имат Даниел Меразчиев - основател на Литературен клуб „Многоточие”, чиято цел е подкрепа и подпомагане на прохождащи български автори, който впоследствие прераства в Издателска къща „Многоточие”, председателят на горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров и главният библиотекар Светла Гъркова.
Организаторите са предвидили награди за заелите първите три места във всяка възрастова група в двата раздела. Специалната награда е издаване на книга на преференциална цена от издателство „Многоточие“.
Прави впечатление, че в творбите на по-младите автори е заложен патриотичният изказ, докато при над 18-годишните акцент е социалната тематика. Надяваме се, предвид пандемията, да имаме възможност да връчим наградите в навечерието на Деня на народните будители на сцената на Читалището, разказа секретарят на НЧ „Напредък 1869“ Ваня Недева.


Ключови думи
С пламъка на родолюбието