Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Голямата награда за балет „Калина” и Калинка Генова от конкурса „Българска роза” е достоен финал на творческия сезон в условия на пандемия

  03.07.2020 13:51
Голямата награда за балет „Калина” и Калинка Генова от конкурса „Българска роза” е достоен финал на творческия сезон в условия на пандемия

X Национален конкурс по танци за купа „БЪЛГАРСКА РОЗА 2020” в Казанлък отличи за постигнати високи резултати в две танцови направления - характерен и съвременен танц барет „Калина” при НЧ „Напредък 1869” Горна Оряховица с ръководител Калинка Генова с купа и единствената награда за ръководител в категория „Школа”. Денислав Иванов е с първо място, а Деница Димитрова с трето място в направление съвременен танц.
Престижният конкурс купа „БЪЛГАРСКА РОЗА” е и единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За трета година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища със едногодишни стипендии в 3-та възрастова група, отпуснати от МОН.
Национален Конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”, организиран от Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“ Казанлък за пръв път се проведе по предварително изпратени видеозаписи.
127 солисти и 25 състава от 14 области в България взеха участие в 10-то юбилейно издание на популярния конкурс.
Участниците от балет „Калина” - Рая Панова и Ирен-Мари Дочева, Вивиан Бонева, Деница Димитрова , Камелия Радева, Денислав Иванов и Кристина Георгиева, представиха видео записи на соловите си танци в направления характерни и съвременни танци.
Журиращата комисия, която от години оценява участниците в конкурса в състав председател Светлин Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” гр. София и членове Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” – София и преподавател в НУТИ – София и Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора, оцени техниката на изпълнение, хореография, имидж и представяне.

Първо място за танц „Сутра” бе присъдено на Денислав Иванов в раздел съвременни танци, III възрастова група
Трето място за танц „Isolаted” спечели Деница Димитрова в същия раздел, II възрастова група.
Танц на Денислав Иванов можете на гледате 5 юли по NOVA телевизия в церемонията за Годишните музикални награди на БГ радио 2020.
Невена Халваджиева, възпитаничка на Националното училище за танцово изкуство в София, е носител на балетната Купа „Българска роза“.
Оценката и наградите, които получиха участниците на балет „Калина”, както и тяхната ръководителка Калинка Генова са достоен финал на творческия сезон, реализиран в условия на пандемия Covid -19 и близо 3 месечно прекъсване на репетиционна дейност.

 


Ключови думи
балет Калина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати