Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

37 души са под карантина заради абитуриент с коронавирус, общо 125 ще бъдат тествани поетапно

  01.07.2020 16:40
37 души са под карантина заради абитуриент с коронавирус, общо 125 ще бъдат тествани поетапно

37 човека, били в по-близък контакт с абитуриент от колеж във Велико Търново, при който бе установен коронавирус, са поставени под карантина. Общо 125 души ще бъдат тествани поетапно по същата причина.
Данните изнесе шефът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева. Спешният брифинг, съвместен с областния управител проф. Любомира Попова и зам.-кмета Георги Камарашев, бе провокиран от широкия обществен отзвук, който придоби случаят.
Място за излишна паника няма. Областният оперативен щаб, съвместно с РЗИ и Община Велико Търново и всички отговорни институции, вече две денонощия работят на пълни обороти, за да се снижи напрежението и за да обхванат всички контактни лица. Издирени са контактните лица на абитуриента с установен коронавирус, на тези от първа линия са взети проби. Заведенията, в които са били тържествата, са затворени за дезинфекция. Вирусът, с който се срещаме, е непознат. Затова апелираме към отговорно поведение. Пак казвам – място за паника няма, прави се всичко необходимо, но нека спазваме противоепидемичните мерки, призова проф. Попова.
Д-р Недева представи хронологията. Абитуриентът е хоспитализиран в Русе в понеделник. Епидемиологичното проучване е показало, че момчето е почувствало първите симтпоми на 28 юни, след което е потърсило медицинска помощ.
Установихме 125 контактни лица. От тези 125 лица, с които сме разговарялая лично, има 7 деца, които са в неговия първи ред, т. е. най-близки, и още 11 учители. Общо 37 са карантинираните лица за 14 дни. На част от тях са взети проби, на останалите ще се взимат поетапно. Действията ни са под ръководството на Министерството на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор. Знаем, че младостта не се съобразява с нищо, затова направихме 82 проверки на заведения, в които по-късно се проведоха тържествата на абитуриентите. Няма отклонения от спазването на противоепидемичните изисквания, но никой не може да задължи абитуриентите да спазват дистанция, да ги ограничи да се прегръщат. Може би това е обяснимо, но в резултат идват заболяванията, обясни д-р Недева.
Обстоятелството, че абитуриентът се е почувствал зле на 28-29 юни, говори, че заразяването е станало 7-10 дни преди това. Затова и смятаме, че учениците от колежа и учителите са най-рискови, затова започваме с техните изследвания. Полека-лека ще бъдат обхванати и останалите контактни от първи ред. Резултатите няма да излязат едновременно. Днес се очакват първите вероятно 3. Утре продължават с взетите днес проби. И така поетапно. Данните ще бъдат качвани в Националната информационна система, допълни шефът на РЗИ.
РЗИ – Велико Търново преценява, че няма непосредствен риск за учителите и учениците от СУ „Емилиян Станевв“, провели бала си съвместно с колежа на 27.06.20. Затова те няма да бъдат карантинирани. Учителите, участвали в празника, са вече в отпуск. Призовавам всички зрелостници да се самоизолират и в случай на евентуални грипоподобни симтоми да се свържат веднага с личния си лекар, призова днес директорката на училището  Кина Котларска.


Ключови думи
карантина абитуриент
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати