Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Политика

Кирил Добрев: БСП няма време за братоубийствени войни, все по-близо сме до предсрочни избори

  30.06.2020 15:29
Кирил Добрев: БСП няма време за братоубийствени войни, все по-близо сме до предсрочни избори

Аз съм тук като зам. председател на партията по организационните въпроси, а не като кандидат за председател. Още е рано за предизборната кампания в БСП, тя все пак стартира след месец. Нека говорим открито за проблемите в партията си, защото сега е времето да ги решаваме, каза Кирил Добрев пред общинската конференция в Горна Оряховица.

Според него от тук нататък пътят е консолидация. Първо в БСП, която трябва да се обърне към средното поколение – активните хора на 40-50 години, чиято липса е най-осезаема в партийните структури. Аз съм готов да седна и да разговарям с всеки в партията, защото няма врагове, има само опоненти, каза още Добрев.

След това трябва да се говори за консолидация на обществото. Има кауза, която да обедини българите, и това са възможностите, които страната не трябва да пропуска, а да задвижи с план България 2030. БСП е партия, която се бори срещу бедността и неравенството, но това не означава, че трябва да загърбва хората, които създават работни места и движат икономиката. Трябва да уважаваме и да помагаме на хората, които създават поминък, каза още Кирил Добрев.

Защо не говорим за ставащото в България, за скандалите, компроматите, корупцията? Това е хубав въпрос. Вероятно сте прави да ни обвинявате, че прекалено сме се съсредоточили върху процесиите в партията и не сме достатъчно активни по актуалните теми в обществото, коментира пред журналисти Добрев. Специално за RegNews той си позволи да анализира ситуацията преди прекия избор в БСП и в държавата след поредната порция компромати.

 

-Г-н Добрев, вие сте син на политик-символ не само в БСП, но и в съвременната история на България. Николай Добрев остана в историята като човека, пожертвал своята и на партията си власт в името на националното помирение. Какво наследихте от него и в какво сте различен? Вие готов ли сте на такъв тежък компромис?

Това, което наследих от него, е да си спазвам и да държа на мъжка дума. Приличаме си и в емоционалното ни отношение към партията. Повтарянето на историята обикновено ражда фарс, затова не мога да отговоря дали съм готов на подобен тежък компромис, какъвто той избра да направи. Времената са други, но ми е мило, когато по срещите в страната виждам хора, които познавам от дете покрай него.

-Съвсем наскоро казахте, че няма да влизате в компроматна война, но пък бяхте принуден да се обяснявате за спречкване със свой съпартиец. А до избора в БСП има повече от два месеца. Очаквате ли нещата да загрубеят?

Ако има нещо, което със сигурност знам, е, че социалистите в страната не одобряват боричканията по върховете на партията. Компроматният тон беше зададен от Румен Овчаров, който изрече лъжи по мой адрес. Явно смята, че по този начин прави услуга на Корнелия Нинова. Сигурно и аз мога да говоря за делото Фронтиер, в което двамата бяха обвиняеми, но докъде ще стигнем, ако я караме така? Ако искат да няма състезание, да бяха казали. Но тогава питам защо хвърлихме толкова усилия да убедим партията, че прекият избор е нещо хубаво? Ходел съм от човек на човек в партията, за да търся подкрепа за прекия избор и след като успяхме да ги убедим, се оказа, че някои са искали състезание на ужким. Няма да вляза в калния тон, не защото няма какво да кажа, а защото това би било пагубно за БСП и за кондицията й за следващите парламентарни избори, които не изключвам да са извънредни.

-Бяхте от хората, които помогнаха на Корнелия Нинова да се пребори за председателското място, а и дълго време я подкрепяхте. Сбъркахте ли тогава, ситуацията ли е толкова различна или тя се промени?

Няма да съм човекът, който ще отрече ползите от председателството на Корнелия Нинова. Ситуацията обаче се мени. Ако преди 4 години партията имаше нужда от събуждане, то днес отношенията вътре са толкова изострени, че трябва успокоение.

-Какво ви отдалечи и какви са най-големите ви разминавания със сегашния партиен лидер?

Отношението ни към БСП се разминава. Тя обича да воюва и е добра в това. Когато го прави срещу опонента ни, винаги съм бил до нея. Когато обаче огънят е насочен вътре в партията, няма как да участвам в това. Просто е братоубийствено. Да, има места, където ръководството трябва да се намеси, трябва да има промяна, но това не може да става извън всякакви уставни правила. Ако ще го караме без устав, а на медийни публикации, значи ставаме друга партия.

-БСП като че ли се специализира в губенето на привидно спечелени избори. Имате ли свой анализ къде се обръща колата?

Бъркаме в последния момент. От желание да заявим категоричност, имам чувството, че плашим обществото. Изглеждаме непредвидими и агресивни. Поне това са ми споделяли избиратели.

-Какво ще промените, за да стане БСП печеливша партия?

Бих дал път на повече социалисти, които да са под прожекторите. Различията в партията трябва да ползваме за отчитане на гледните точки, а не за търсене на конфронтация. Имаме толкова много експертен потенциал, който на практика не се ползва, включително и по места.

-Какво мислите за правенето на политика чрез публикуването на тайни записи и снимки? Ще има ли някакво политическо продължение на толкова огласени разговори?

В тези записи няма новина. Има потвърждение на процеси, за които отдавна сигнализираме като партия. Скандалите се трупат един върху друг, по-страшното е,че и кризите се трупат. Изходът за мен е само в предсрочни парламентарни избори.

-Всъщност мислите ли, че сме близо до избори. Ако те ще са предсрочни, не изостава ли БСП, която в този момент изглежда заровена в своите вътрешни битки?

Всякакви вътрешни битки затихват в момента, в който сме изправени пред национални избори. Нямам съмнение, че ще реагираме по този начин. Вътрешните битки не могат да са кауза, кауза може да е ново и различно управление на България.

-Задават се нови формации, някои от които директно ще атакуват вашите избиратели, кой ви притеснява най-много? В смисъл кой от новите наистина има шанс да бъде фактор в следващия Парламент?

Опасявам се, че при толкова голям процент негласуващи, доста политически екзотики имат шанс. Колкото по-силна е БСП, толкова вероятността за успех на такива проекти намалява.

-Новата ни история като че ли казва, че успешни са само вождистките партии, в които лидерът няма вътрешна конкуренция. Как ще направите БСП успешна партия, без да трябва да губи вътрешната си демокрация?

БСП не е лидерска партия, стане ли такава, ще изгуби много. Ако си лидерска партия, не може да имаш претенцията за демократичност. Това убива всякакви ценности, за които поколения преди нас са се борели.

-И тъй като БСП не е сама на терена, да ви попитам как виждате позициите на управляващите в последните месеци – порой от скандали, но като че ли заглушени от страха от COVID-19? Изтича ли времето на Борисов или кризисната ситуация ще му влее нови сили?

От една страна кризата естествено работи за укрепване на правителството, предвид страха от вируса и влошаване на ситуацията. От друга страна скандалите ерозират ГЕРБ. Смятам, че наесен ще е видимо кое е надделяло. До този момент имаме два аспекта на кризата – медицинският, който падна върху плещите на лекарите в държавните и общински болници, и икономическият. По втория до ден днешен няма адекватни икономически мерки в подкрепа на хората, останали без работа, в подкрепа на малкия и семеен бизнес, който и преди кризата съществуваше месец за месец. Това ще породи напрежение и мисля, че този път няма да им се размине на управляващите.

-Колко време давате на БСП, за да се стабилизира вътрешно и да играе за победа, а не само за увеличаване на резултата?

Лошото е, че нямаме никакво време. Хубавото е, че партията е мъдра и има инстинкта кое да поставя като приоритет. Едни извънредни избори ще са силен катализатор за обединението на БСП.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Кирил Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати