Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Стражица е най-прозрачната община в областта според изследване на Програмата за достъп до информацията

  30.06.2020 14:23
Стражица е най-прозрачната община в областта според изследване на Програмата за достъп до информацията

Стражица заема 23-то място сред общините в България по прозрачност, твърди годишното изследване на Програма достъп до информация. Тя се нарежда най-напред не само сред общините във Великотърновско, но и сред всички държавни институции в областта.

Изследването оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

През 2020 г. най-висок рейтинг получава община Търговище (95.7), следвана от Белослав (93.5) и Сливен (91.5). От обратната страна застават Земен (22.6), Етрополе (25) и Твърдица (27.8), като според ПДИ те са най-малко прозрачните общински администрации.

Сред най-големите общини на първо място по прозрачност се нарежда Столична - с рейтинг от 78.8, следвана близко от Варна (78.3), а Пловдив е оценен със 76.6.

Във Великотърновска област Стражица е с най-висок рейтинг сред общините – 80,6. Община Велико Търново е със 73,8 и е на 48-мо място, Горна Оряховица е на 52-ро място с рейтинг 73. В първата стотица на общините са още Свищов на 70-то място с 69,7 и Лясковец на 91-во с 65,3.

В сравнителната скала на държавните институции в страната за последните три години Стражица остава в най-предни позиции, макар да отстъпва с 2 места назад и е на 20-то място. Областна администрация Велико Търново прави голям скок и се придвижва с 54 места напред до 26-то. Община Горна Оряховица е на 33-то място в това сравнение, придвижвайки се с 2 места напред. РИОСВ и Община Велико Търново правят скок с 13 пункта и да съответно на 35-то и 36-то място. Много напред минава Община Павликени, която дръпва с 47 места нагоре и заема 37-то. Силно възходящо се движат РЗИ и РУО, които се придвижват съответно с 34 и 46 позиции.

При сравнение само между 17 институции в област Велико Търново водят Община Стражица, Областна управа, и общините Горна Оряховица и Свищов. На дъното са Областната дирекция на вътрешните работи и Областна дирекция „Земеделие”. Но и двете имат покачване на рейтинга спрямо миналата година.


Ключови думи
достъп до информация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати