Сряда, 17 Мар 2021
            
Политика

Корнелия Нинова: Спорът в БСП не е между личности, а дали да сме патерица на ГЕРБ

  29.06.2020 23:07
Корнелия Нинова: Спорът в БСП не е между личности, а дали да сме патерица на ГЕРБ

Големият сблъсък в БСП не е между личности, конфликтът е заради отношението към ГЕРБ – могат ли социалистите да бъдат в коалиция със сегашните управляващи или трябва да работят за изкореняване на сегашния модел на управление. Аз съм категорична, че БСП не може да бъде заедно с ГЕРБ и ще отстоявам това свое мнение, а то е подкрепено и от европейското социалистическо семейство, заяви Корнелия Нинова пред общинската конференция на социалистите в Горна Оряховица. Лидерът на партията представи своето виждане за противоречията в БСП пред основния си опонент – сегашния й заместник Кирил Добрев, който също беше гост на конференцията. Двамата за първи път влизат в директен дебат по темата за бъдещето на БСП пред партийния актив извън столицата.

Управлението на Борисов разруши държавността. То е корумпирано, пълно с калинки и в резултат българите са най-бързо изчезващата нация в Европа, дишат най-мръсния въздух и имат най-замърсената вода. Преди 4 години решихме да останем опозиция на това управление и да се изградим като алтернатива. Още тогава имахме предложение за коалиция. Аз пък имах предложение да бъда председател на Народното събрание. Но морално ли е да се бориш срещу някой, да го изобличаваш вечерта, че води страната ти към разруха, а на другата сутрин да приемеш коалиция с него. Аз не мога да го направя. Отхвърлих такава идея преди 4 години, отхвърлям я и сега, заяви Корнелия Нинова в Горна Оряховица.

Според нея в последните четири години БСП е имала много пропуснати възможности на избори, но продължава да върви нагоре и да трупа, макар и бавно, симпатизанти и гласове. Дали трябва да се запази този курс на развитие или трябва да се търси кардинална промяна ще решат самите социалисти чрез участието си в прекия избор за лидер на партията.

Аз много често чувам, че вътрешните противоречия ни пречат, за да ни признаят хората като алтернатива. И съм съгласна с това. Но не съм съгласна, че противоречията са междуличностни, каза Корнелия Нинова и изброи няколко разминавания между нея и колегите й от ръководството на партията.

Първото несъгласие е за реформата в партията и промените в устава, които тя наложи – мандатността и прекия избор на председател.

Големият проблем обаче е желанието на част от елита на партията да се съюзи с ГЕРБ. След толкова години извън властта, много хора в БСП са склонни на компромиси, които изглеждат абсурдни.

Внушават ни битка с Партията на европейските социалисти, но всъщност единственото ни разминаване с ПЕС е за Истанбулската конвенция. Нямаме война, напротив, от Европа дори ни поздравяват за това, че сме удържали на натиска да се коалираме с управляващите. Българската социалистическа партия е пета по резултат в Европа и това ни се признава. Докато много други социалистически партии са трудно откриваеми сред изборните резултати в техните страни.

Там, където се съюзиха леви и десни, се нароиха всякакви извънсистемни партии – неофашисти, анархисти, ултранационалисти и пр. Убедена съм, че трябва да запазим разликата между лявото и дясното и да не правим безпринципни колаборации, защото те водят хората до отвращение от политиката и ги карат да се изолират от процесите, каза Нинова.

БСП трябва и може да управлява в България. Но да го направи, печелейки избори, увличайки масата от хора, а не през задния двор, влизайки в съглашение с тези, чиято политика критикува и презира. Всеки, който е ставал патерица на ГЕРБ, е мъртъв за политиката. Ще направя всичко, за да не се случи това на БСП. Още повече, че ние не трябва да се борим срещу това конкретно управление на ГЕРБ. Ние трябва да се борим срещу този модел на управление, направил ни най-корумпираната, най-бедната и безперспективна държава в Европа, категорична беше Нинова.

Аз също не искам да изнасям вътрешните ни борби извън партийните форуми и не съм си позволявала да говоря срещу партията или срещу някой партиен другар по телевизиите. От вашето поведение на 12 септември зависи не само бъдещето на БСП, но и на България. Ако на преките избори за председател на партията не участват 50%+1, партията ще влезе в сериозна криза. Няколко месеца ще отнеме изборът на нов председател и това означава, че в навечерието на изборите ние ще сме една разбита команда. ГЕРБ си отива, това е ясно. Време е да берем плодовете от 4-годишния си труд и само ние можем да провалим сами себе си, обобщи Корнелия Нинова.

Според нея политическият въпрос в момента е не дали тя се кара с някого в БСП, а дали да се създаде общ фронт на левите сили срещу ГЕРБ или да се седне на национална кръгла маса със сегашните управляващи. Изборът не е в личностите, а в модела. Сегашният модел е порочен и трябва да се смени. Затова трябва да се гласува на 12 септември, за да влезе силна БСП в предизборната ситуация, завърши Нинова.

Основният й опонент във вътрешнопартийния избор Кирил Добрев подчерта, че е още рано за предизборна кампания в БСП, но не отмина съвсем без коментар казаното от Нинова. Той направи анализ на случилото се в Горна Оряховица на местните избори. Тогава БСП е анализирало и действало сякаш се отнася до областен град и всички проучвания са давали голяма преднина в града на кандидата на социалистите. В селата обаче отстъплението е било видимо. ГЕРБ са се възползвали от ситуацията, създавайки скандал, който да намали разликата в града и така да отнеме победата. Подобни действия имат обратен ефект в дългосрочен план. В момента наши проучвания показват, че БСП в Горна Оряховица се ползва с доверие с 4-5 пункта над средното за страната. Това е добра база за реванш на следващите избори, смята Добрев.

Според него от тук нататък пътят е консолидация. Първо в БСП, която трябва да се обърне към средното поколение – активните хора на 40-50 години, които най-липсват в столетницата. Аз съм готов да седна и да разговарям с всеки в партията, защото няма врагове, има само опоненти, каза Добрев.

След това трябва да се говори за консолидация на обществото. Има кауза, която да обедини България и това са възможностите, които страната не трябва да пропуска, а да задвижи с план България 2030. БСП е партия, която се бори срещу бедността и неравенството, но това не означава, че трябва да загърбва хората, които създават работни места и движат икономиката. Трябва да уважаваме и да помагаме на хората, които създават поминък, каза още Кирил Добрев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Корнелия Нинова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати