Сряда, 17 Мар 2021
            
Политика

Огнян Стоянов получи втори мандат начело на социалистите в Горна Оряховица от конференция, станала арена на пряк лидерски дебат за БСП

  29.06.2020 21:52
Огнян Стоянов получи втори мандат начело на социалистите в Горна Оряховица от конференция, станала арена на пряк лидерски дебат за БСП

Огнян Стоянов единодушно бе преизбран за председател на общинската организация на БСП в Горна Оряховица. Решението на горнооряховските социалисти бе очаквано, но интересното е, че тяхната конференция се оказа истинска арена за лидерския дебат в партията. За първи път пред редови партийни активисти застават един до друг двамата основни претенденти за председателското място в БСП – Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Всъщност в залата те бяха достатъчно раздалечени, но все пак беше ясно, че вече са в кампания, въпреки че до официалното й откриване остава повече от месец. И всичко, което казаха беше насочено към вътрешнопартийния сблъсък, който предстои на 12 септември.

Гости на горнооряховските социалисти бяха още няколко народни представители и партийни функционери – депутатите Весела Лечева и Валентин Ламбев, Атанас Зафиров и Ангел Вълков от Националния съвет на партията, областният лидер Петко Тюфкчиев, коалиционни партньори, общински съветници от гражданската квота и т.н. Местният депутат Явор Божанков не е гост, а част от конференцията с доклад за дейността си в Народното събрание.

В чисто горнооряховски аспект за пореден път социалистите доказаха, че са най-живата и най-демократична партия, която позволява свободна дискусия и различни мнения. Голямата част от изказалите се делегати обаче наблегнаха на едно – единството или по-скоро липсата му. Вземете пример от нашата организация, ние сме преживявали много кризи, много хора са се чувствали предадени, недоволни, трябвало е да отстъпят. Но запазихме единството си и сме заедно, когато трябва да се борим за БСП. Това беше лайтмотивът на повечето изказвания, започнали след отчетите на Огнян Стоянов за първия му мандат, Георги Рачев за дейността на общинските съветници и Явор Божанков за народните представители. Божанков първи се обърна директно към двамата опоненти в залата с молба да се спре изнасянето на вътрешнопартийната война пред обществото. Весела Лечева също поиска дебатите в БСП да си останат вътре в партията, а не да се развяват по медиите. В този дух бяха и изказванията на редовите местни социалисти. Отговорите на двамата лидери, които сякаш не се забелязваха един друг в злата, бяха достойни всеки по себе си. Повече подробности за казаното от Добрев и Нинова по-късно.

След почти тричасови дискусии горнооряховските социалисти стигнаха до изборите, които този път минаха лесно, поне в основните точки. Огнян Стоянов беше единствената номинация на 34 партийни организации, така че кандидатурата му бе гласувана явно. Сегашният председател спечели с гласовете на всички 80 делегати. Той ще бъде и кандидатът на местната организация за Националния съвет на партията.

Също единодушно бе решено горнооряховската структура да предложи и тримата номинирани за председател на БСП – Корнелия Нинова, Кирил Добрев и Костадин Паскалев.

За попълване на Общинското ръководство обаче изборът е таен и продължителен и резултатите ще станат ясни в следващите дни. Номинирани са 43 социалисти, някои от които обаче са си направили отвод. По право в ОбС влизат председателят Огнян Стоянов, председателят на групата съветници Георги Рачев, председателите на групите на жените, младежите и ветераните. Останалите места се попълват с тайно гласуване от делегатите.

Благодаря ви за доверието. Пожелавам на всички много здраве, защото ни чакат много трудни битки. Поставям си две цели. Първата е да печелим изборите, а втората е след четири години за моето място да се борят поне двама-трима достойни кандидати. Изграждането на кадри, разширяването на влияние на БСП ще бъде основен приоритет за мен в новия мандат, каза Огнян Стоянов, приемайки поздравленията на залата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП Огнян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати