Петък, 07 Oct 2022
            
Други

Животът на България, Византия и Европа през XII-XIV век показват на Царевец

  27.06.2020 15:11
Животът на България, Византия и Европа през XII-XIV век показват на Царевец

Бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век показват участниците в Средновековния лагер ``Корона и меч``, който се провежда днес и утре на Царевец. В събитието участваха 60 реанактори и групи за исторически възстановки от цялата страна, организатори са Сдружение „Търновци“, Дружество „Традиция“ във Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалният исторически музей.
Жива картина на чумна епидемия и как хората тогава са се справяли представиха тази сутрин участници във фестивала. През 1347 г. от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространението на епидемия от чума, наречена Черната смърт, причинила обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 45 – 50% от населението на Европа. В онези времена е нямало обяснение за бедствието и се е разчитало на Църквата за спасение и упование.
Днес туристите можеха да видят точни копия на царски тоалети. Представи ги Надежда Николова от Шумен, която ушила одеждите на Константин, Тамара, Кераца и Десислава, водена от Четвероевангелието на Иван Александър. Надежда вече 10 години се занимава с реконструкция на средновековни облекла от Първото и Второто български царства.
В 10.30 ч. започва демонстрацията ``Битка за кулата``, час по-късно – викторината ``Познаваме ли историята``. В 13 ч. ще бъдат обявени победителите в турнирите и лагерът ``Корона и меч`` ще бъде закрит. В часовете от 9 до 12 ще има демонстрации и музикални изпълнения.


Ключови думи
Корона и меч
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати