Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Вяра Петрова запалва по народното пеене най-малките

  27.06.2020 08:14
Вяра Петрова запалва по народното пеене най-малките

27-годишната Вяра Петрова е достоен продължител на една доказала се вече школа в народното пеене – тази на художествения ръководител на ФА „Сидер войвода” Георги Петров. Докато той жъне успехи с женски народни хорове, дъщеря му подготвя бъдещето на народното пеене и се занимава с най-малките дарования.
Да се занимава с музика е сякаш генетично предопределено за Вяра. Но пък е трябвало да избира между жанровете, тъй като майка й Мария е класически музикант и преподава пиано и цигулка в Школата на Лясковското читалище. Вяра поела по пътя на народната музика още преди да тръгне на училище. Първите й стъпки като солист са в ДЮФА „Гусларче” докато била още в детската градина. После продължава в „Сидер войвода”, а първите си записи прави за спектакъл на ансамбъла, когато е в 4 клас. До 7 клас учила в СУ „Вичо Грънчаров”, след което семейно решили, че трябва да продължи музикалното си образование в специализирано училище. Отново последвала стъпките на баща си, който е завършил Музикалното училище в Котел. Кандидатствала и била приета с народно пеене. После завършила музикална педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с втора специалност поп и джаз пеене при Сребра Михалева. Между другото тя казва, че с удоволствие би експериментирала със смесване на стиловете и вече го е правила. За юбилейния концерт на „Сидер войвода” Георги Петров беше подготвил фолклорна вариация на хита на Васил Найденов „Синева”, който пожъна невероятен успех. Стига да има с кого, пак бих направила нещо подобно, казва тя.
Казва, че отдавна обича да се занимава с деца и да се опитва да ги научи на това, което знае. Така че съвсем естествено след завършването започнала да дава уроци на малките. В първите години работела като артист-вокалист в ансамбъл „Искра”, след това прекъснала заради раждането на детето си и се завърнала отново като артист-вокалист, но във ФА „Сидер войвода”. Заедно с това направила школа по народно пеене към НЧ „Напредък 1869”, но работи с деца от няколко селища и пътува непрекъснато между Горна Оряховица, Лясковец, Долна Оряховица, Първомайци и Поликраище. В момента се занимава с 12 деца, най-малкото от които е на 5 години, а най-голямото е на 13 г.
Заедно участват в много конкурси, които, според Вяра, са отлична школовка за младите й таланти. Дори и да не печелят първите места, те набират самочувствие и стават по-уверени. Това е много важно на тяхната възраст, смята тя.
Три нейни деца стигнаха до втория етап на онлайн конкурса за добруджанска песен „Пендара”. Конкурсът е много сериозен и труден. Записите се оценяват от 3-членно жури известни фолклористи. Допуснатите до втория етап имат само една седмица, за да подготвят песен, зададена им от журито и да я запишат с музика, костюми, декори. До финала стигат Ивета Попхристова от Поликраище, Александър Денев от Първомайци и Елия Кълчишкова от Лясковец. И тримата са сред наградените, но какви точно са отличията им ще се разбере на 11 юли, когато ще е официалното връчване на призовете.
Миналата седмица Ивета Попхристова и Владимир Иванов от Правда участваха и в конкурса на БНР „Млади фолклорни таланти”. Двамата не успяха да се преборят за слушателския вот, за да стигнат до финала, но се представиха много добре и натрупаха ценен опит, смята тяхната педагожка.
Юли ще е натоварен месец за децата на Вяра. На 11 юли предстои участие в конкурс в Котел, седмица по-късно е юбилейното издание на „Орфеево изворче” в Стара Загора. След няколко месеца застой и предимно онлайн изяви, идва време и за истинската сцена. Вяра вярва, че нейните млади певци са готови за това предизвикателство.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Вяра Петрова народно пеене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати