Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Стратегически договор за бъдещето на младите хора сключи ВТУ

  23.06.2020 14:22
Стратегически договор за бъдещето на младите хора сключи ВТУ

Договор за партньорство и сътрудничество с две асоциирани вече към Великотърновския университет училища подписа днес търновската Алма матер. Това са СУ „Емилиян Станев” и ловешката Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф”, а на събитието присъстваха директорите на училищата Кина Котларска и Радослав Итов, както и заместник-ректорите на ВТУ доц. Димитър Симеонов, проф. Милко Палангурски, деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова.
Великотърновският университет е първият в България, който подписва подобен договор с асоциирани училища. Предстои споразумението да бъде одобрено и от министъра на образованието. То стана възможно благодарение на новия Закон за висшето образование, който позволява учители да преподават в университети, а университетски преподаватели да влизат в училищата и да обучават учениците с хорариум до една трета от часовете. Ползата от това сътрудничество-споразумение е от огромна полза за бъдещето на цяла Северна България, коментира доц. Симеонов.
Всъщност, от следващата учебна 2020/2021 г. се променя обучението на 11 и 12 клас в профилираните гимназии, което е набиране на опит и вход за бъдещето колежанско образование в нашата страна. Двете училища са избрани от Университета, защото обучението в тях покрива направления, които съществуват във висшето училище. Всяко едно от тези две училища ще си избере модул, по който предстои да бъде изготвена програма и учебен план, съвместно от учителите и университетските преподаватели. Дисциплините от тези модули ще се признават от ВТУ и когато учениците се запишат за студенти, няма да държат изпити по тези предмети, а кредитите ще им бъдат признати. Другото предимство е, че 10% от специалностите ще бъдат запазени за учениците от двете гимназии.
Обучението, първо в 11-ти клас, ще бъде на академично ниво, обещават от Университета.
Ана Райковска    


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати