Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

Инж. Красимира Коцева: Жените трябва да изградят самочувствие, за да не бъдат винаги вторите

  21.06.2020 09:07
Инж. Красимира Коцева: Жените трябва да изградят самочувствие, за да не бъдат винаги вторите

След осем години в „Зонта”, две от които като президент на Великотърновския клуб, Красимира Коцева продължава да свързва своята работа в хуманитарната организация със засаждането на едно цвете. Първата проява, в която участвала, било оформянето на знака на „Зонта” в парк „Марно поле” от жълти рози. След десетки красиви и благородни инициативи впоследствие символът на това засаждане продължава да бъде най-скъп спомен за инж. Коцева.
В „Зонта” се влиза с покана и Красимира Коцева била поканена през 2012 г. от д-р Петя Цветанова. В началото дори не знаех какво представлява тази организация, а и досега продължавам да се уча и да откривам нови неща. Както всичко в света, и „Зонта” се променя непрекъснато - спрямо новите условия и дори спрямо новите технологии. Остава обаче голямата цел – защитата на жените от всяка форма на насилие и отстояване на правата им. А аз съм убедена, че ние – жените, имаме нужда да си помогнем, за да изградим самочувствие, да заявим себе си, споделя инж. Коцева в края на своя мандат начело на клуба.
Понякога съм се чудила защо членовете на „Зонта” не са много – около 30 000 в цял свят. Отговорът е многопластов. Първо трябва да приемеш каузите на организацията, след това трябва да набереш смелост да говориш за тях и да ги отстояваш, казва още Коцева.
Шокиращо е да чуеш разказа на жена, жертва на насилие. Иска се сила да осъзнаеш, приемеш и продължиш след такова премеждие. Иска се огромна смелост да говориш за това. Чувала съм такива изповеди и за мен беше разтърсващо преживяване. Винаги съм искала да направим така, че все по-малко хора да попадат в такива ситуации. Тук не говоря само за жените, насилието е навсякъде около нас. Ако се задълбочиш в изследването на проблема, започваш лесно да го разпознаваш, дори когато е прикрито. Но за това трябва опит, защото с времето, освен да гледаш, се научаваш и да виждаш, казва Красимира Коцева.
За нея обаче мисията на „Зонта” е не само да закриля жените в риск, но и да насърчава и изгражда самочувствие във всяка жена, особено в знаещите и можещите. Каквото и да си говорим, така сме устроени, че трудно заявяваме себе си и често сами се поставяме в ролята на втория. А има толкова способни жени, които би трябвало да имат повече вяра в себе си, за да разкрият своите дарби, споделя Коцева.
Според нея смисълът на „Зонта” е и в това да се изгражда сътрудничество. Важно е хората да се опознават и да правят нещата заедно. Сътрудничеството е ключът за успех и в най-тежкия път, в най-трудното изпитание, смята тя. В „Зонта” приятелството е нещо изключително важно. През последните два-три месеца на изолация липсата на общуване беше едно от големите изпитания за всички, особено за дамите от „Зонта”, които вече са изградили много силен общностен дух.
Но пък това време ни донесе нови знания. Преди вирусът да ни ограничи, се канех да участвам в Конвенцията на „Зонта”, която тази година ще е в Чикаго. Сега вече участваме в различни онлайн събития, самата Конвенция също ще е онлайн. Усвояваме нови умения за общуване, които в никакъв случай не могат да заместят живите срещи, но пък са нов опит. И това само ме връща към удивлението колко много промениха технологиите живота ни само за 10-15 години, усмихва се Красимира Коцева, спомняйки си за своето детство, преминало без модерни техники.
Двете години начело на Зонта клуб Велико Търново минават неусетно, изпълнени с много емоции. Красимира Коцева имаше късмета и отговорността да ръководи клуба по времето, когато най-голямата дамска хуманитарна организация в света отбеляза 100 години. Старата столица беше домакин на някои от най-важните събития, с които се отбеляза юбилеят не само в България, но и в Арея 05, включваща още Северна Македония и Румъния, а и в Дистрикт 30, в който пък има над 2000 членове от близо 70 клуба от Югоизточна и Източна Европа.
Пътуващата изложба, в която участват всички клубове на Арея 05, тръгва своя път от Изложбената площ пред Факултета по изобразително изкуство в старата българска столица. Тук пък завършва изключително емоционалният авто маратон или по-точно авто щафета, в който също участваха представители на клубовете от трите балкански страни. Много успешна е благотворителната инициатива „Бяло лято” през 2019 г., на която се събират близо 300 приятели и партньори и съответно рекордна сума за подкрепа на каузите на „Зонта”. Всъщност изреждането на събития е безсмислено. Много са, а всяко си има своята тежест и значение.
Най-голямото ми удовлетворение е, че всички дами много се сближиха и въпреки различните си професии, характери и емоционалност, работиха като един екип. Вярвам, че приятелството води до успешно сътрудничество, а то е задължително за добре свършена работа, казва инж. Коцева.
Сработеният екип е в основата на всичко добро, което се случва. Тази максима Красимира Коцева е научила не от книгите, а от своя професионален път. Тя е част от партньорство, създало една от успешните горнооряховски фирми през годините – „Каси Темпра Пак”.
Създателите на фирмата - Красимира и Камен Коцеви, са електроинженери. В края на 80-те Камен Коцев вече е на ръководни позиции в „Складова техника”. Малко преди промените и Красимира започва работа там, но скоро започва дълбоката криза и съкращенията. Като деен човек, тя потърсила някакво друго занимание и започнала да учи моден дизайн. Дори в един момент решила да направи от хобито си бизнес. И когато почти била стартирала свое ателие, Камен Коцев се прибрал един ден от работа и съобщил, че е напуснал работа и иска да създадат нещо свое. Време е отново да бъдем инженери, казал той, а Красимира се съгласила. Идеята му била да произвеждат опаковъчни машини. Във времето, когато всяко гаражче се преустройваше в магазин, те създали от два гаража фабрика.
Няма да забравят първия си клиент, инвестирал доверие в тях. Както и първата машина, която всъщност още работи в Дебелец. След втората се представили на панаира в Пловдив. Историята с участието в панаира е епична и Красимира Коцева я разказва с много смях. В крайна сметка обаче сключват 11 договора и това е може би най-успешното им участие в традиционното изложение.
След това и партньорът им инж. Васил Манев напуснал работа и официално се присъединил към екипа и от тогава повече от четвърт век, въпреки различията си, демонстрират прекрасно бизнес сътрудничество. Всеки от нас прави това, което трябва. Екипът и доверието са най-важното нещо, което сме изградили за това време, споделя Коцева.
Първият работник, който са назначили във фирмата, още е с тях. Както и повечето, с които са започнали. Отговорността към хората е основното кредо във фирмата. Аз винаги се чувствам на работа. Не в смисъл на тежест, а в смисъл на отговорност, която сме поели, която си създаваш сам, нагърбвайки се да отговаряш и за други хора. Стремили сме се нашите хора да се чувстват сигурни, за да могат да разкрият целия си професионализъм в работата си. Опитваме се и винаги да работим така, че да имаме резерв в ситуации като тази с коронавируса. Всъщност страховете ни се оказаха повече, отколкото са реалните щети за бизнеса, но все пак е добре да имаш възможност да се огледаш, да прецениш и да защитиш хората си в такива ситуации, казва Красимира Коцева.
Добрият екип, общуването и приятелството са общите звена между професионалния живот на Красимира Коцева и обществените й ангажименти със „Зонта”. След няколко дни тя ще предаде щафетата в управлението на търновския клуб на няколко много достойни, по нейните думи, дами. В клуба сме събрани много различни хора като професии, темперамент и интереси. Затова може би нашето приятелство е толкова интересно, а съвместните ни усилия са успешни, защото се допълваме според уменията и възможностите си, казва инж. Коцева.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Красимира Коцева Зонта
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати