Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

На Еньовден прастар обичай за здраве оживява на Самоводската чаршия

  17.06.2020 09:31
На Еньовден прастар обичай за здраве оживява на Самоводската чаршия

За седемнадесети път Велико Търново ще отбележи на 24 юни Деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди с празника "Еньовден на Самоводската чаршия".
Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата родина.
Празникът на чаршията ще е започне в 10,30 ч. с ритуалното опушване с жарава от лечебни треви на Еньовския венец от 77 уханни билки и минаване за здраве през него.
Тази година, заради кризата с COVID-19, дошлите на празника няма да могат сами да си откъснат билки от венеца. За желаещите да спазят традицията и да отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.
За доброто настроение на присъстващите ще има и хоротека.
При провеждане на празника ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, ще е осигурена социална дистанция и еднопосочно движение по Самоводската чаршия.
Отбелязването на Еньовден на Самоводската чаршия се организира от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“.


Ключови думи
Еньовден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати