Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Култура

Хоров концерт за ценители ще изнесе Великотърновският театър в Лапидариума

  12.06.2020 11:07
Хоров концерт за ценители  ще изнесе Великотърновският театър в Лапидариума

Произведения на български композитори, сред които Добри Христов, Жул Леви, Тодор Попов и Асен Карастоянов, ще звучат в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново. Те са част от програмата на Пролетния хоров концерт на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” с диригент Яница Брънзелова. Арт събитието на откритата  сцена е на 16 юни от 20,30 часа и се осъществява с любезното съдействие на Общината и Регионалния исторически музей.   
Сред римските статуи и колони хорът на театъра ще изпълни още композиции на Верди, Калман, Гершуин, Прокофиев и др. Като солисти на сцената ще излязат Надежда Мирева, Цветомира Пенчева, Кирил Арменчев, Цветомил Йорданов, Йордан Чейреков и Явор Цонев, които са част от състава на хора. Някои произведения ще бъдат изпълнени акапелно, а други – със съпровод на пиано от Мария Добрева.    
За първи път на сцена с акапелни хорови изпълнения ще се представи мъжката част на състава. Те ще изпълнят „Многая лета” на Сергей Прокофиев и „Светий Боже” по хармонизация на Ангел Попконстантинов. Публиката ще може да се наслади още на обичаната „Карамбулина, Карабулетта” от оперетата „Теменужката от Монмартър” на Калман и на  хора на годежарите от оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов.
Концертната програма е подготвена от Яница Брънзелова, която от 2017 г. е диригент на хора при Великотърновския театър. Тя има магистърска степен по хорово дирижиране от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където се дипломира в класа на проф. Мирослав Попсавов. Преди това е завършила народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел.
Поредицата от камерни концерти и драматични постановки на театъра на откритата сцена в Лапидариума стартираха в началото на юни. Изявите завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.
Само около 80 са местата за публиката в Лапидариума, затова билетите са ограничени. Те се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети могат да се закупят и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.


Ключови думи
Яница Бранзелова Лапидариум МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати