Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

Социалистите в Горна Оряховица избират лидер на 29 юни, Огнян Стоянов е без конкуренция

  12.06.2020 10:15
Социалистите в Горна Оряховица избират лидер на 29 юни, Огнян Стоянов е без конкуренция

Социалистите в Горна Оряховица са първите, които организират общинска изборна конференция веднага след като бяха разрешени масовите събирания. Тя ще е на 29 юни от 17:30 часа в Зала 1 на Общината. Избрана е голямата зала, за да бъдат спазени изискванията за разстояние между 97-те делегати на конференцията. В дневния ред на форума са включени три отчета – на председателя Огнян Стоянов за мандата му от 2016 г. досега, на инж. Георги Рачев за работата на общинските съветници и на депутата Явор Божанков за свършеното от него в Парламента. След това започва поредица от избори – на председател на общинската организация, на нов Общински съвет, Контролна комисия , председател на Контролния съвет, делегати за конгреса и кандидати за Националния съвет. Не на последно място са номинациите за председател на партията, която се готви за първия пряк избор на лидер.

Изборният процес в БСП бе прекъснат заради пандемията, но горнооряховската структура е една от първите, които подновяват нормален партиен живот. И това не е изненада, тъй като няма драми за червените в Горна Оряховица. Сегашният председател Огнян Стоянов е единственият кандидат за поста си. Той е номиниран от 31 партийни организации и трите обединения – на младежите, жените и ветераните в БСП.

Между първи и втори мандат може би е нормално да няма оспорвана битка за председателското място. Това би трябвало да означава, че сегашният лидер е успял да овладее структурите и да спечели доверието им. Искам обаче в края на втория ми мандат кандидатите да са повече. Независимо дали уставът ще остане същия и според него аз няма да имам право на повече от два мандата. Това че има повече кандидати, означава, че партията има резерв, че зад гърба ни има хора, които не се страхуват да заемат нашите места. Така че моята амбиция, след края на потенциалния ми втори мандат, е да си създам конкуренция, коментира Огнян Стоянов.

За новия Общински съвет обаче напливът е сериозен и вероятно зад многото номинации стои желанието на председателя Огнян Стоянов да се обнови и подмлади партийното ръководство. Общинският съвет ще е от 21 членове. По право в ОбС място имат председателите на трите обединения – младежи, жени и ветерани, както и председателят. Което ще рече, че сигурни за ръководството са Габриела Шилкова, Елена Григорова и Никола Марков, както и Огнян Стоянов, макар и малко под условие, все пак единствената му номинация трябва да мине и гласуване. Така че остават 17 места, за които са предложени 43 души. Жана Димитрова, Ангел Йорданов, Татяна Русева и д-р Гинка Маринова са си направили отвод, но това няма да направи избора по-лесен.

За лидер на партията най-вероятно ще се гласува пряко, след като има само един кандидат. Общинският съвет обаче ще се избира с таен вот и бюлетина.

За председател на Контролната комисия има две предложения – за сегашния председател Антония Кожухарова, и Боянка Стоева. За самата комисия са номинирани 19 социалисти, като двама са си направили отводи.

Общинската организация трябва да избере и 5 делегати за 50-я конгрес на партията. Направени са 16 номинации, като с най-много са Огнян Стоянов - 28, Емилия Иванова, -16, Габриела Шилкова – 15, Йордан Чейреков и Павлинка Николова по 12.

Само един е кандидатът на местната структура за член на Националния съвет и това е лидерът Огнян Стоянов. Горнооряховските социалисти не са имали свой представител в централното ръководство повече от 25 години.

Номинациите за кандидат-председател, който да участва в предстоящите преки избори в БСП, вероятно няма да се гласуват от Общинската конференция, но са не по-малко важни за бъдещето на местната организация. В момента горнооряховските социалисти са раздвоени между двамата основни претенденти – Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Сегашната председателка има много повече номинации, но пък опонентът й също си има доста фенове. По една партийна организация е предложила Костадин Паскалев и Сергей Станишев. Последният заяви, че няма да участва в избора, така че другите трима най-вероятно ще бъдат предложени от името на Горнооряховската структура без да се дава аванс на някой от тях.

Ако трябва да бъда честен, предизборната битка в БСП излезе от добрия тон и вече е в наш ущърб. Никой не може да отрече заслугите на Корнелия Нинова. Тя вдигна партията на крака след тежко крушение, принципна е, борбена, не влиза в съглашения. От друга страна пък Кирил Добрев трупа симпатията на младите в партията. Син е на една икона за БСП – Николай Добрев, който е символ не само за партийно, но и за държавно строителство. И от битката на двама достойни кандидати се получи не полезна дискусия за БСП, а самоизяждане. Възмущавам се от начина, по който се води тази борба. Тя излезе извън партията, пренесе се в медиите, откъдето всекидневно и всекичасно ни заливат колко е разцепена БСП, колко е слаба и как няма никаква роля в политиката. Само че това въобще не е вярно. В Горна Оряховица БСП е в отлична кондиция. Вярно е, че загубихме изборите, но загубихме в равностойна битка. Няма разочаровани, няма отказали се. Напротив, готови сме за парламентарни избори. И вместо подкрепа от националното ръководство, получаваме грозна кампания, която ни пречи. Ако целта е да се създаде усещане, че БСП е слаба – успешно е постигната. Но кому е полезно това?! Не и на нас. Та бих призовал и двамата ни основни кандидати да се усетят малко и да не унищожават постигнатото досега. БСП няма защо да се срамува от последните 4 години като опозиция, нека вървим напред, а да не превръщаме сами себе си в жертви, коментира Огнян Стоянов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП Огнян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати