Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Археолог от Горнооряховския музей попадна на погребална урна в тракийско светилище в Бургас

  10.06.2020 19:52
Археолог от Горнооряховския музей попадна на погребална урна в тракийско светилище в Бургас

Археологът от Горнооряховския исторически музей Златина Петракиева попадна на погребална урна при разкопките на тракийско светилище в бургаския квартал „Изгрев”. Урната беше едно от най-важните открития, показани пред журналисти на специална пресконференция за разкопките. А те самите си имат интересна предистория. Защото много отдавна такива находки не са излиза на територията на Бургас и второ, защото проучването се случва благодарение на намесата на местен журналист.

Кореспондентът на БТА Галина Тенева случайно забелязва древните отломки, минавайки покрай строеж в квартал „Изгрев”. Дали строителите са искали да ги заличат, за де ни им спрат обекта, в случая не е толкова важно. Но журналистът подава сигнал и веднага започват спасителни разкопки. Те са ръководени от археолога от Бургаския музей Мирослав Класнаков, а Златина Петракиева е командирована на обекта, за да помогне на колегите си.

Тя е единствената дама в екипа и има късмет да попадне на една от най-интересните находки в първите десетина дни от разкопките. Проучва се тракийско ямно светилище от V – IV век преди Христа – доста често срещано в гръцките колонии по Черноморския бряг. Богато е на керамични фрагменти, които доста точно датират находките. Тепърва обаче предстоят сериозните проучвания на намереното досега.

Археолозите имат 30 работни дни да обследват обекта и да преценят могат ли строителите да продължат работа. На една трета от този срок находката на Златина Петракиева е най-интересна – погребална урна, за съжаление начупена, в която има открити и костици. Самата урна е с богата и интересна украса, но тепърва ще се работи върху възстановяването й заедно с реставратора на Бургаския музей.

Още една интересна находка показва в репортажа си репортерът на бТВ Лора Стаматис – скелет, който по първи огледи не е погребан, а е хвърлен по лица в една от тракийските ями. За тази находка обаче археолозите още нямат коментари и тепърва предстоят проучвания.

Новооткритият археологически обект беше показан днес по време на пресконференция в бургаския комплекс „Изгрев“. Той представлява тракийско ямно светилище от V - IV в. пр. Хр. Спасителните археологически разкопки на мястото са стартирали на 26 май 2020 г. в зоната на строително петно за изграждане на бъдеща жилищна кооперация с площ 877 кв. м на бул. „Н. Петков”. Теренът е на 7-8 м. надморска височина. Пресечен е от съвремена отводнителна комуникация, която до известна степен затруднява проучването. Към настоящия етап в процес на изследване са 14 ритуални ями и са локализирани поне още десет. В нивото на първоначално регистриране те имат размери от 1.10 до 2.50 м. В дълбочина се разширяват – т.нар. „камбановидни“ или „крушовидни“ ями. Дълбочината им от нивото на засичане до дъното достига 0.80-0.90 м. Откритите материали са фрагменти от керамични съдове, изработени на ръка и на грънчарско колело – купички, паници и амфори. В ямите има човешки и животински кости, както и въглени. На този етап метални находки не са открити. За ямите има индикации, че са натрупвани на нива, с опалена обмазка. „Почти 80% от откритата на мястото керамика е изработена на ръка и със сигурност е дело на местните обитатели – тракийски племенни общности. На този етап датировката на откритите материали сочи V- IV в.пр.Хр. Вероятно фрагментите от амфори ще разширят хронологията до III в.пр.Хр.“, коментира научният ръководител на археологическите разкопки ас. Мирослав Класнаков от Регионален исторически музей – Бургас.

Между другото Златина Петракиева не е единственият представител на Горнооряховския музей в спасителни разкопки този сезон. Мая Иванова е част от екипа, работещ по трасето на Балкански поток, но засега там няма находка, която да предизвикват внимание. Все още обаче не е ясно какво се случва с разкопките на Ряховец тази година.

Елена ВЕЛКОВА

сн. "Черноморски фар" - Бургас


Ключови думи
Златина Петракиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати