Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

233 безработни от 3 общини се включват в обучения за придобиване на професионална квалификация

  08.06.2020 10:26
233 безработни от 3 общини се включват в обучения за придобиване на професионална квалификация

Проектите на социалните партньори по Националния план за действие по заетостта през 2020 г. ще осигурят възможност на 233 безработни лица от общините Велико Търново, Елена и Златарица да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключова компетентност през периода м. юни – м. август 2020 г., като минимум 42% от тях ще бъдат включени в стажуване и заетост след това.
През 2020 г. Дирекция „Бюро по труда” -  В.Търново ще работи по 5 проекта. Обученията са по широк кръг професии: строители, офис сътрудници, оператори на компютър, помощник възпитатели, охранители, екскурзоводи, деловодители и други, и са в отговор на заявени конкретни потребности от работодатели от реалния и публичния сектор.
Очакванията са, че планираните обучения напълно ще отговорят на актуалните нужди от кадри на бизнеса при неговото рестартиране и развитие, въпреки съществените промени в икономическата и социална ситуация вследствие COVID-19. Все по-значими за работодателите са притежаваните от работната сила умения, поради което е предвидено голяма част от включените в проектите безработни лица да преминат обучение за придобиване на обществени и граждански компетентности, инициативност и умения за предприемачество, дигитална или математическа компетентност и др.
Приоритетно в обучения ще се включват безработни лица до 29 или над 50 години,  с ниско образование, без професионална квалификация или с нетърсена на пазара на труда такава, хора с увреждания, неактивни лица и други. Към тях ще се прилага комплексен подход, включващ последователно предоставяне на обучения, стажуване и заетост за период от най-малко 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани от държавния бюджет работни места.
Проектите на социалните партньори, които се изпълняват през 2020 г., в Дирекция „Бюро по труда” -  Велико Търново са: ПРОЕКТ „РЕСТАРТ 2020” на АИКБ предвижда включване на 20 безработни лица в обучение за придобиване на ключови компетентности и професионално обучение, като в заетост ще бъдат включени минимум 40% от лицата; По  ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ НА РАБОТНАТА СИЛА” на БСК общо 68 безработни лица  ще придобият професионална квалификация по 4 различни професии – „администратор в хотелиерството”, „административно обслужване”, „охранител”  и „помощник в строителството”, като на 40% от тях ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията професия; ПРОЕКТ „НОВИ УМЕНИЯ – НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ” на КНСБ включва провеждане на обучение на 15 безработни лица от община Елена по професия   „Помощник-възпитател”. Ще се осигури и 3-месечна заетост на 9,1% от  лицата и несубсидирана заетост на 46,1%; По ПРОЕКТ „ХОРИЗОНТИ 5” на КТ „ПОДКРЕПА” ще се проведат обучения по ключови компетентности на тема „Обществени и граждански компетентности” и общо 60 лица ще придобият квалификация по професии „Помощник в строителството” и „Охранител”. След успешно приключване на обученията ще бъде осигурена  заетост или стажуване на 40% от завършилите обучение; ПРОЕКТ „ПРОСПЕРИТЕТ” на ССИ ще даде възможност на 70 безработни да преминат обучения по ключови компетентности. Включените лица ще имат възможност да преминат и професионално обучение по една от предвидените общо 4 професии – „деловодител”, „оператор на компютър”, „екскурзовод” и „хотелиер”. Това ще даде шанс на част от  обучените лица да бъдат устроени на подходящи работни места, заявени от работодатели – партньори по проекта.


Ключови думи
заетост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати