Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Строители на съвременна Горна Оряховица: Завършилият във Виена Шипчанов става първи фелдшер и аптекар на новата гара

  07.06.2020 07:37
Строители на съвременна Горна Оряховица: Завършилият във Виена Шипчанов става първи фелдшер и аптекар на новата гара

Непознати герои, вградили труда си в изграждането на Горна Оряховица като град, се откриват в старите албуми. При едно ровене в безбрежния архив на колекционера Христо Димов-Лучето попадаме на снимки от началото на 20 век. Разчитайки посланията на гърбовете им, Лучето отрива, че това е семейството на първото медицинско лице на новооткритата Гара Калтинец – Горна Оряховица. Стефан Шипчанов – първият фелдшер и аптекар на младата гара, която впоследствие ще се превърне в най-важния жп център на Северна България.
„На 8 ноември 1899 г., точно в 10 часа преди обяд, през нарочно построената триумфална арка навлиза парен локомотив, теглещ влакова композиция, окичена със зеленина и флагове. По протежението на целия гаров перон са издигнати пилони с развети знамена. Хилядното множество посреща влака с небивал възторг. Трикольорната лента за откриването държат шест девойки, облечени в традиционни носии от Северна България – символ на свързването на различните области от тази територия. От пристигналата композиция слизат княз Фердинад I, почти всички тогавашни министри, както и инженери и строители, участвали в строителството на железопътното трасе. Лично Фердинад I прерязва лентата на новата железопътна гара Горна Оряховица – Калтинец, с което официално открива линията София – Варна”.
Това остава за историята от този паметен ден, променил съдбата на Горна Оряховица за следващите 100 години. В същия този ден младият Шипчанов е назначен за жп фелдшер. Вероятно това е първото медицинско лице на държавна служба в Горна Оряховица.
По това време медикът е съвсем млад. На първата му запазена снимка от 1901 г. пише 23 г. Ще рече, че е получил длъжността ненавършил и 22 г. Но пък кариерата му оправдава доверието и му дава достойно място в Горнооряховския пантеон на забравените, но заслужили строители на града. Шипчанов е учил във Виена за фелдшер и аптекар. Връщайки се в България е назначен за медик на току-що оформящата се най-голяма северна гара в България. Той прави и аптека, където помагат съпругата и дъщеря му. Наследничката – Пенка Шипчанова, завършва фармация в Софийския университет и по-късно прави аптека в град Горна Оряховица. Баща й остава един от най-уважаваните хора в Горнооряховска околия, защото лекувал всеки, почукал на вратата му и се отнасял към работата си като към мисия.
И както пише в Уикипедия, тази статия е още мъниче. Ако някой знае нещо повече за Шипчанови и съдбата на рода - да сподели.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Стефан Шипчанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати