Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Двойно се увеличават кандидатстващите с онлайн изпити в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

  02.06.2020 14:00
Двойно се увеличават кандидатстващите с онлайн изпити в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проведе за втори път дистанционен кандидатстудентски изпит, при който от Учебен отдел отчитат двойно увеличение на участниците. Поради обявената епидемична обстановка в страната, от м. април Свищовското висше училище започна да провежда онлайн и конкурсните изпити за ОКС „бакалавър” с помощта на електронната платформа за дистанционно обучение на Академията https://dl.uni-svishtov.bg. Кандидат-студентите се посрещат във Виртуалния изпитен център на СА „Д. А. Ценов”, а след това се разпределят в различни виртуални изпитни аудитории. Конкурсните изпити се провеждат при спазване на всички изисквания и осъществяване на необходимия контрол, като за целта всеки квестор наблюдава най-много двама кандидат-студенти.
За Кандидатстудентска кампания 2020 Стопанската академия организира ежемесечни изпитни сесии от януари до септември включително. Изпитите са в електронен формат и кандидат-студентите могат да избират между тестове по „Икономика”, „Икономическа география на България” или „Чужд език” (английски, немски или руски език) с по 60 въпроса, и „Математика” с 30 въпроса. Изпитните варианти се съставят автоматично от системата за генериране на тестове при стартиране на изпита и са индивидуални за всеки кандидат-студент.
Участниците в дистанционния изпит, проведен в края на м. май, избраха да кандидатстват с тестове по икономика, география, математика и английски език. Средният успех, който постигнаха кандидат-студентите по четирите предмета е 4.33, като на този изпит е получена и първата пълна шестица (Отличен 6.00) за цялата кампания до момента. Максималната оценка постигна Ивайло Миленков от София, който кандидатства с изпит по английски език за специалност „Бизнес информатика” в дистанционна форма на обучение.
През учебната 2020-2021 година Свищовското висше училище ще посрещне 85-ия си випуск. Приемът на студенти в ОКС „бакалавър” е по 17 специалности на български език и три на английски език. Специалностите, по които обучението се провежда на български език са: Финанси; Застраховане и социално дело; Макроикономика; Счетоводство и контрол; Стопански и финансов контрол; Бизнес статистика и анализи; Маркетинг; Управление на проекти; Бизнес информатика; Международни икономически отношения; Индустриален бизнес и предприемачество; Аграрна икономика; Икономика на търговията; Икономика на туризма; Стопанско управление; Публична администрация; Екомениджмънт. За избралите да се обучават на английски език, специалностите са: Финанси, банково дело и застраховане; Международен бизнес; Бизнес икономика. Обучението в ОКС „бакалавър” се осъществява и в трите форми – редовна, задочна и дистанционна, като дистанционните студенти могат да избират дали да провеждат присъствените си изпити в Свищов или в някой от изнесените центрове в София и Стара Загора.
Освен с оценка от кандидатстудентски изпит в СА „Д. А. Ценов”, желаещите да станат свищовски студенти могат да участват в класирането и чрез: оценка от държавен зрелостен изпит, вписана в дипломата за средно образование или в раздел „Допълнително положени държавни зрелостни изпити”, проведени след 2008 г.; с пренесена оценка от успешно положен в годината на кандидатстване изпит в друго висше училище; с оценка от национални и международни олимпиади.
Във връзка по-късните дати за провеждане на държавните зрелостни изпити, Стопанската академия удължи срока за кандидатстване за първо класиране, което ще бъде обявено на 16 юли. За да участват в първо класиране кандидатстващите с конкурсен изпит в Свищовската академия трябва да положат съответния изпит най-късно на 27 юни, а избралите другите три опции трябва да подадат документи най-късно до 15 юли 2020 г. Новоприетите свищовски студенти, записани през 2020 г. в първи курс, редовна форма по държавна поръчка ще имат право на безплатно настаняване в реновирани студентски общежития през първата година от обучението си.
Актуална информация за приема на студенти през 2020 г. в различните степени, специалности и форми на обучение, се публикува на сайта на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов www.uni-svishtov.bg.


Ключови думи
Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати