Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Президентът на Сърбия Александър Вучич: Лично ще призова сънародниците си да се поклонят на св. Сава във Велико Търново

  01.06.2020 15:53
Президентът на Сърбия Александър Вучич: Лично ще призова сънародниците си да се поклонят на св. Сава във Велико Търново

Удивително е, че 13 века пазите неговата памет и аз лично ще призова моите сънародници сърбите да дойдат да видят това място и да се поклонят на гроба на св. Сава. Ще ги поканя и да разгледат Велико Търново.
Това каза днес във Велико Търново президентът на Сърбия Александър Вучич. Той бе в Старата столица като част от еднодневна визита в България, проведена по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата кацнаха на Летище – Горна Оряховица, където бяха посрещнати от областния управител проф. Любомира Попова, от кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов.
След като сведоха глава пред гроба на св. Сава в „Св. 40 мъченици“, Борисов и Вучич поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян. В „Св. 40 мъченици“ премиерът и президентът бяха посрещнати от директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов, а в храма ги въведе Великотърновският митрополит Григорий.
Искрено се радвам, че премиерът Борисов ме доведе на това свято място, за да видя как българските братя пазят паметта на свети Сава. За нас е много е важна тази любов, защото свети Сава е най-важният човек в нашата история. Той извоюва автокефалността на сръбската църква, след това коронясва своя брат Стефан за крал, каза президентът на Сърбия.
На 10 юни започваме магистрала „Хемус“ и ще я работим и от двете посоки. Видяхме „Европа“ как бързо се развива и когато и „Хемус“ е готова, когато тръгнат туристите от Белград за Варна на море, със сигурност ще спрат във Велико Търново, за да се поклонят на гроба на св. Сава. Важно и за двата народа е това, че св. Сава Сръбски е починал тук и 13 века българите го славят и пазят паметта му в този прекрасен парк и в тази чудесната църква, коментира и премиерът Борисов. Допълни, че в условията на мир има само просперитет.
Минали сме през какво ли не в нашите истории – били сме се, стреляли сме се, което не е помогнало и на двете държави. Важното е, че днес заедно правим магистрали с общи инвестиции и това ще доведе и до повече туристи, коментира още Борисов.
По-рано днес премиерът и неговият гост огледаха важни инфраструктурни проекти. Те инспектираха по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа.


Ключови думи
Вучич
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати