Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Ефирната телевизия изчезна, оплакват се горнооряховчани. Няма проблем, само се сменят каналите, обясниха експерти

  01.06.2020 11:29
Ефирната телевизия изчезна, оплакват се горнооряховчани. Няма проблем, само се сменят каналите, обясниха експерти

Нямаме никакви програми, оплакаха се възрастни горнооряховчани, които разчитат само на ефирно разпространяваните телевизии. Те са притеснени, че ефирното разпространение е спряно и ще бъдат принудени да плащат на кабелен оператор. Не ми трябват сто канала и тези са ми достатъчни, а и нямам пари за кабелни телевизии, обяснява проблемът си горнооряховчанин. И не е само при мен, познати от други части на града, дори от Гарата, се оплакват. А ние сме се възрастни хора – пенсионери, не можем да си позволим харчове за телевизии, обяснява човекът.

Проблем всъщност няма, само трябва да си пренастроят телевизорите, обясниха от Териториалното звено – Велико Търново на Главна дирекция „Контрол на съобщенията”. Върви промяна на каналите и хората, които не са разбрали, си мислят, че телевизията е спряла. За Великотърновски регион програмите вече вървят на 26-ти телевизионен канал, а досега бяха на 49-ти. Ако след пренастройката отново има проблем, тогава вече трябва да се подаде сигнал до нас и да се направи замерване на силата на сигнала, обясниха от звеното.

Ефирно в България се разпространяват 6 програми, като сред тях са трите национални телевизии. Това е напълно достатъчно за хората с ниски доходи и затова спирането на ефирното излъчване на този етап не се обсъжда.

Всъщност преди промяната на каналите е имало и официално съобщение, но то явно не е стигнало до мнозинството от потребители. То гласи „В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново поколение. Освобождаването на спектър налага промяна на част от използваните в България телевизионни канали за приемане на ефирната цифрова телевизия. В тази връзка, считано от 01.06.2020 г. се променят телевизионните канали за приемане на цифрова ефирна телевизия, в следните области: Видин, Монтана и Враца: от 49 на 32; Плевен и Ловеч: от 57 на 41; Русе, Велико Търново и Габрово: от 49 на 26; Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали: от 49 на 34; Бургас: от 49 на 42; София-област: от 57 на 41. При прекъсване на сигнала е необходимо зрителите в засегнатите области да пресканират програмите на телевизионния приемник или приемащото (set top box) устройство”.


Ключови думи
ефирна телевизия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати