Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Светски

В Caffe, bar & music „Ristretto“ Ваня и Венелин разказват приказка за Италия

  31.05.2020 16:12
В Caffe, bar & music „Ristretto“ Ваня и Венелин разказват приказка за Италия

„Добро до последната капка“. Това мото избират за най-новото заведение във Велико Търново съсобствениците му Ваня Трендафилова и Венелин Илиев. То се казва „Ristretto“, намира се на ул. „Христо Ботев“ 13 и дава сериозна заявка, че там ценителят на истинското кафе ще намери своето място.

От 20 г. Ваня Трендафилова се занимава с търговия с насипно кафе, Венелин има бизнес с авточасти. Въпреки различните им професионални предизвикателства, имат обща страст – Италия. Това ги кара да преосмислят нещата и да се запитат не могат ли някак да ги съчетаят. Решават, че любимата им Италия може да оживее във Велико Търново.

През октомври миналата година двамата отиват в Италия с ясната цел да попият още и още от духа й. Връщат се с изградена концепция как точно искат да изглежда заведението, и то до най-малкия детайл – от лъжичката до санитарния възел.

Първоначално планът е „Ristretto“ да отвори на 22 март. Вирусът, разтресъл целия свят обаче, променя всичко. Но партньорите гледат от положителната страна – отлагането дава възможност за още по-прецизна подготовка за откриването. В резултат към днешна дата Ваня и Венелин категорично заявяват, че във Велико Търново няма друго подобно място.

Никъде в града например не се сервира кафе Vergnano. То води началото си от 1882 г., когато Доменико Верняно отваря смесен магазин в италианското градче Киери. В магазина се пече и продава и кафе. Компанията бързо прави забележителен възход, а в началото на 30-те години семейството придобива собствена кафе плантация в Кения. Както в самото начало, така и днес семейната компания разчита на внимателния подбор на висококачествено кафе и прецизното му печене.

Вече четвърто поколение фамилията Верняно ръководи компанията. Днес Caffè Vergnano е една от най-успешните и популярни кафе пекарни в цяла Италия, изнасяйки за повече от 90 страни по света. Сред тях е и България, като в „Ristretto“ във Велико Търново доставки се правят всяка седмица.

Но не само кафето е бижуто в „Ristretto“. Емоцията от пиенето му става пълна с помощта на техниката, с която е приготвено то. Ваня и Венелин са оборудвали заведението си с „La Chimbali M100“ – абсолютен лидер сред професионалните кафе машини. Така нивото скача още по-високо.

В превод ristretto означава късо кафе. От онези, които се пият в миниатюрни според представите по нашите географски ширини чашки. Ваня и Венелин обаче знаят, че българинът пътува много, имал е досег до оригиналния вкус на истинското италианско кафе и би бил доволен да го пие и в сърцето на Старата столица.

„Ristretto“ се отличава от останалите заведения и по друго. Амбицията на Ваня Трендафилова и Венелин Илиев е да наложат коктейл културата. И тук вадят още един жокер – бармана Милен Джанзов.

Именно Джанзов е човекът, разработил менюто в „Ristretto“. Той е в професията вече 10 г., през които е усвоил всичките й тайни. Най-големият му коз е вярата му, че уважаващият клиентите си, а и себе си, барман трябва непрекъснато да се развива.

Това прави и Джанзов – в работата му има както класически алкохолни и безалкохолни коктейли, така и такива, които сам създава и за които е убеден, че ще допаднат на ценителите във Велико Търново. Онези ценители, които също не искат да тъпчат на едно място.

За нивото на Джанзов говори още един факт - той е участвал в редица състезания за бармани. Т. напр. 2 пъти е бил финалист в World Class – най-пресижното състезание за бармани у нас. Класирането показва, че положителна оценка за уменията му дават не само клиентите, но и колегите му от бранша. А и покрай състезания като това Милен среща гурута в сферата и попива и от техния опит.

В „Ristretto“ ще се ползват основно сезонни продукти, от които Милен ще миксира коктейли, студени чайове, домашни лимонади... В работата си той държи и на принципа на нулевия отпадък. Т. е. „Ristretto“ е с грижа не само за приятното прекарване на клиентите, но и към околната среда. И още – в „Ristretto“ широко ще бъдат застъпени биопродуктите. На място ще се приготвят и десерти по оригинални италиански рецепти като чийзкейк и, разбира се, тирамису.

Размахът на Ваня и Венелин не спира дотук. Всяка седмица заведението ще предлага ново меню, което ще бъде публикувано във Фейсбук страницата на „Ristretto“. Ще бъдат организирани и различни събития с участието на stand up комици, DJ и др.

„Ristretto“ е жестът на Ваня Трендафилова и Венелин Илиев към търновци и гости на града, които копнеят за Италия. И които искат да си върнат нормалното социално общуване в елегантна среда.

Всички те могат да го направят от 1 юни на ул. „Христо Ботев“ 13 във Велико Търново, където всичко е Good to the last drop. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
кафе кафене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати