Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

С еленски бут избрали мястото за градежа на Старата болница във Велико Търново

  31.05.2020 09:18
С еленски бут избрали мястото за градежа на Старата болница във Велико Търново

Днес повече от всякога трябва да отдадем дължимото на медиците и хората, които се грижат за здравето ни. Затова всички погледи са отправени към болниците и тяхното състояние. Днес в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се изгражда нов корпус, който трябва да поеме всички отделения от така наречената Стара болница. С това условие бяха продадени и терените на недостроената хирургия, а с парите се финансира допълнителната постройка, която ще бъде с топла връзка към вече съществуващата сграда на стационара. Всъщност историята на търновското здравеопазване е особено интересна.

Първата българска болница от времето на турското робство

Днес във Велико Търново има улица, която носи името на големия благодетел Михаил Кефалов. Съществува и негов паметник-плоча в близост до Хуманитарна гимназия. Малко хора, особено от младото поколение, знаят, че именно той е човекът, който дава средствата за изграждането на първото лечебно заведение в старата столица. Със своето завещание през 1854 г. Михаил Кефалов реализира една родолюбива българска инициатива за разкриване на болница и Първа мъжка гимназия във Велико Търново. Дейността по изпълнение на завещанието му се изпълнява от Ефорията в Букурещ и Епитропията в Търново, в която влизат видните търновци д-р Васил Хаджиберон, Хаджи Славчо Хаджипаскалев, Янко Станеоглу, Хаджи Христаки Стоянов и Димитър Станчов. Според завещанието на Кефалов се предвижда и устав за устройството и дейността на болницата, където не било пропуснато да се установи реда за свиждане на болните – това трябвало да става в четвъртък и неделя в определени часове. На практика болницата става първото българско лечебно заведение по време на османското робство.

И тогава не достигат пари за здравеопазването

Реално болницата отваря врати на 02.01.1867 г. в къщата на Хаджи Димитър Хаджи Ничов. Избрано е името „Свети Козма и Дамян безсребреници“. За неин управител бил назначен Стефан Карагьозов, а за лекар Янаки Златев. Поради липса на средства през ноември същата година е закрита. Нищо непознато и до ден днешен. По-късно по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността й в четири бейски конака и лекуват бранителите на Шипченския проход. В същите здания на 01.06.1879 г., по решение на правителството, е открита първокласна болница с 60 легла. По-късно било построено специално здание, в което била преместена на 1 септември 1888 г. Разположена на висок и стръмен скат с югоизточно изложение, в нея са разположени вътрешно, хирургично, гръдно, инфекциозно и  кожно-венерическо отделения. На това мястото се намира  сегашната База II, така наречената Стара болница.

Еленски бут определил мястото на болницата

Именно за Старата болница и до днес се разказва история, която никак не е лишена от логика. Според разказите на по-възрастни хора, мястото не е избрано случайно. Преди да бъдат построени първите сгради, на няколко места в града били сложени еленски бутове. Най-добре изсъхнало и се съхранило месото на склона, където днес е така наречената Стара болница. Според изчисленията там преминавало прословутото беломорско течение. Градежът на закъснял и до ден днешен там се намират няколко отделения, които предстои да бъдат преместени, какъвто е планът на ръководството на болницата.

Ново начало за МОБАЛ

Така наречената Нова болница е построена през 1973 година. За строителството й не са пестени средства. Сградата по онова време е била съобразена с всички изисквания на Министерството на народното здраве. Широки коридори, асансьори, стационар за бърза помощ, няколко входа, разчупена архитектура и широко озеленяване. По-късно болницата се сдобива и с хеликоптер, който е обслужвал пациенти в региона и е транспортирал болни.  И до днес МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е най-голямото лечебно заведение в областта. Очакванията на ръководството са след преместването на отделенията от Стара болница да бъдат спестени доста средства за поддръжка на сгради и особено от гориво. Всъщност добрата новина е, че във Велико Търново се строи нова сграда към болницата, а не се разрушава – нещо, което прави добро впечатление на фона на много негативни примери.


Ключови думи
болница Еленски бут
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати