Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

13 достойни мъже и жени получават наградите за принос към Горна Оряховица, отличията ще им бъдат връчени през октомври

  30.05.2020 11:44
13 достойни мъже и жени получават наградите за принос към Горна Оряховица, отличията ще им бъдат връчени през октомври

13 достойни мъже и жени получават наградите за принос към община Горна Оряховица, които традиционно се връчват за празника на града. Заради извънредните обстоятелства, предизвикани от коронавируса тази година празнични прояви на 29 май нямаше. Въпреки това Общинският съвет не пропусна да избере новите почетни граждани – проф. Хитко Вачев и Димо Димов (посмъртно), както и заслужилите признание за приноса си в различни сфери през годината. Отличията ще им бъдат връчени през октомври. На 12 октомври се чества Деня на българската община. През октомври 1870 г. всъщност селището е прогласено за град. Така че точно това е времето, когато Горна Оряховица трябва да отбележи своята 150 годишна градска история.

За принос към НАУКАТА наградата получава професорът по бионика ЕВГЕНИ ДЮКЕНДЖИЕВ – основател на лаборатория за атипично протезиране и човек, дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания.

Трима са отличени с Годишна награда на Горна Оряховица за принос към ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. През 2019 г. младият гастроентеролог Д-Р ИЛКО КОСТУРКОВ стана Лекар на годината в категорията „Ти си нашето бъдеще” в Годишните награди на Българския лекарски съюз.
Д-Р НИНА ПЕТКОВА – началник на клинична лаборатория в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Когато директорът на болницата д-р Иван Иванов отсъства, именно д-р Петкова поема управлението на лечебното заведение. Номинацията

Д-Р БИСЕРКА АКИВАНОВА, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Болницата в Горна Оряховица.

За принос към ОБРАЗОВАНИЕТО групата отличието е присъдено на ВАНЯ НЕДКОВА – старши учител в начален етап в СУ „Вичо Грънчаров”.

Годишните награди за принос към КУЛТУРАТА са две. Едната отива при художника ИЛИЯ БАНКОВ. През октомври м. г. Банков празнува своите 60 г. Голяма част от тях той е посветил на културния живот в Горна Оряховица. Банков е и всеотдаен преподавател, казват колегите му от „ГоАрт”.

Втората награда за принос към културата е за актьора ИЛИЯ ГЕОРГИЕВ. Към днешна дата Георгиев е част от Театър „Искри и сезони”. Актьорът е и основател на Фондация „Достойни българи”, чиято основна цел е издигането на паметници на бележити наши сънародници. По негова инициатива са издигнати паметниците на Атанас Буров и Симеон Радев в София, а се подготвя монумент и за цар Борис III.

Инвеститор №1 за 2019 г. Венцислав Стоев е носител на Годишна награда в сферата на ИКОНОМИКАТА. Стоев е сред най-крупните работодатели в Горна Оряховица, с над 400 постоянно заети в различните му дейности служители. Скрита остава и благотворителната му работа. Той е сред активните членове на „Ротари клуб” и е сред хората дали най-много за инициативата за подкрепа на даровити деца от Горна Оряховица и Лясковец.

Трима са номинирани за принос в СОЦИАЛНАТА СФЕРА.

Отличието получава ДЖЕФ АКЕРМАНС  от Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв

ГАЛИН АНАСТАСОВ, съсобственик и търговски директор на „Ден и нощ” ООД получава наградата, защото неговата фирма бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на Болницата в борбата й с коронавируса. „Ден и нощ” ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги.
Социалният работник СТАНКА МЕЗЕВА е също с награда за принос в социалната сфера. Таня, както я познават всички, е с над 35-годишен стаж в сфера. Професионалният й път е изцяло свързан със социалните дейности в община Горна Оряховица.

Акробатите МАРТИН И ДАНАИЛ НИКОЛОВИ са отличени в сферата на СПОРТА. През 2019 г. двамата станаха четвърти на Европейското първенство по спортна акробатика във възраст 11-16 години, като съвсем малко не им достигна да стъпят на почетната стълбичка.

Джеф Акерманс
д-р Бисерка Акиванова
проф. Евгени Дюкенджиев
Галин Анастасов
Илия Банков
Илия Георгиев
д-р Илко Костурков
Станка Мезева
Мартин и Данаил Николови
д-р Нина Петкова
Ваня Недкова
Венцислав Стоев

Ключови думи
наградени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати