Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Обществено обсъждане за съдбата на училището организират в Поликраище

  29.05.2020 10:06
Обществено обсъждане за съдбата на училището организират в Поликраище

Протест срещу закриването на училището в Поликраище организираха недоволните от решението на Общинския съвет. На него кметът на селото Марин Тодоранов обяви, че ще има обществено обсъждане, на което са поканени всички заинтересовани жители на Поликраище, Янтра и Крушето, както и представители на Община Горна Оряховица, Регионалното управление на образованието, областна управа. Кметът се позовава на писмо, с което Министерството на образованието отговаря на жалбата, пусната срещу решението на ОбС.

Решение за закриване на училището взема Общинският съвет, пише в писмото на Министерството. МОН се отнася с особено внимание към оптимизирането на училищната мрежа и препоръчва широко обсъждане преди да се вземе решение. Целта е да се гарантира равен достъп на всички деца до образование и защита на обществения интерес, се казва още в писмото.

Такова широко обсъждане не бе направено преди да се вземе решението. Може да изглежда малко като след дъжд качулка, но нека всички да си кажат мнението, коментира Марин Тодоранов.

Борещите се за запазване на училището искат родителите с деца в училищна възраст да подпишат декларации, че ще върнат децата си в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Към този момент почти всички деца от Поликраище учат в Горна Оряховица и Велико Търново, а в местното училище, което е с 33 ученици, има 20 деца от Янтра и 10 от Крушето.

Общественото обсъждане е на 3 юни от 18:30 часа в салона на Читалището.

Междувременно народният представител Явор Божанков обяви, че е поставил въпроса пред министъра на образованието и очаква отговор от него по време на парламентарния контрол.

Сн. БНТ


Ключови думи
училище Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати