Warning: fopen(/~news~15906727011249~dobar-znak-za-ikonomikata-na-veliko-tarnovo-rastat-prihodite-ot-sdelki-s-imushtestvo-vapreki-epidemiyata-.html): failed to open stream: Permission denied in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 53

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 54

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 55
Добър знак за икономиката на Велико Търново: Растат приходите от сделки с имущество, въпреки епидемията : RegNews.NET - Новини по всяко време
Събота, 24 Oct 2020
            
Икономика

Добър знак за икономиката на Велико Търново: Растат приходите от сделки с имущество, въпреки епидемията

  28.05.2020 16:29
Добър знак за икономиката на Велико Търново: Растат приходите от сделки с имущество, въпреки епидемията

Приходите в общинския бюджет от местния данък върху сделки с имущество растат, въпреки негативите, породени от епидемията от COVID-19. Това стана ясно от информация, предоставена от кмета на Велико Търново Даниел Панов по време на днешното онлайн заседание на Общинския съвет.
Пред местния парламент и пред обществеността Панов представи измеренията на влиянието на епидемията във финансов и икономически план, както и актуалните мерки, предприети от общинската администрация.
Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за януари – април 2020-а година спрямо същия период на 2019 г., посочи Даниел Панов.
С около 4,2 милиона лева по-малко са приходите от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет – за периода януари-април 2020-а година спрямо първите четири месеца на 2019 година. Кметът обаче подчерта, че тази цифра далеч не е константна и е пряко свързана с времето, когато карантинните и противоепидемични мерки в страната бяха в най-голям обем и засегнаха редица икономически дейности и голяма част от бизнеса в общината.
„Положителното развитие на ситуацията около епидемията позволи през настоящия месец да започне облекчаване на противоепидемичните мерки, възстановяване на хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги, макар и в намален обем. Припомням, че срокът за плащане на данък сгради и данък МПС с отстъпка бе удължен с два месеца, както и времето за внасяне на първата партида на таксата за битови отпадъци. Какво означава всичко това? Очакваме част от несъбраните през първо и второ тримесечие приходи да бъдат внесени през втората половина на годината. Във всяка една бюджетна функция – образование, младежки дейности, спорт, култура и туризъм, социални дейности и др., където са отчетени намалени приходи, имаме и съответното редуциране на разходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим. Разходите през тези четири месеца не са с изпреварващ темп спрямо същия период на миналата година“, обобщи кметът Даниел Панов.
И в периода на извънредната епидемична обстановка остават облекченията за граждани и бизнес, преустановили дейност заради епидемията. Те са освободени от плащане на наем за общинско имущество. Приети бяха и нови облекчения в сферата на културата - до 14 юни тази година ползвателите на Летния театър ще плащат 30% от определената такса, а Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се предоставят безплатно при спазване на съответните противоепидемични мерки. „Смятам, че таксите за Летния театър трябва да бъдат по-ниски за целия летен сезон, като съответната стойност след 14 юни също ще бъде определена от Общинския съвет“, добави Даниел Панов.
Кметът Панов припомни и за инициативите в подкрепа на икономиката, които са определени от държавата. По мярката 60/40 са кандидатствали 86 работодатели от общината, което позволява запазването на 853 работни места. Други мерки са отпускането на 40 милиона лева от 1 юли за автобусните превозвачи, грантовете за микро- и малки предприятия, програмата за безлихвени кредити за работници. Предстои отварянето на процедура за грантове и за средните предприятия.


Ключови думи
Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати