Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Култура

Университетското издателство на ВТУ дари книги на библиотеки в различни краища на България

  27.05.2020 13:37
Университетското издателство на ВТУ дари книги на библиотеки в различни краища на България

Дарителството от векове е ценностна норма със сакрална същност за българина. То е културно послание и значима социална проява на съпричастност към развитието на националната и културната ни идентичност. Традициите на дарителството са закодирани в паметта на обществото.
Университетското издателство на Великотърновския университет е следовник на дарителските традиции. В дните преди и след един от най-българските празници – 24 май – колективът на издателството реши да продължи делото на предците ни и да дари малка част от своите издания на библиотеки в различни краища на България. Идеята възникна спонтанно – споделиха я читалища, училища, отделни читатели. Д-р Десислава Димитрова – организатор книгоразпространение и реклама на издателството, реализира кампанията, подбра заглавията, опакова колетите и ги изпрати заедно със специално поздравително послание от директора на Информационно-библиотечния и издателски комплекс на Великотърновския университет – проф. д-р Красимира Мутафова.
Получателите са български училища и читалища в малки населени места, защото това са местата, откъдето идват нашите студенти. Ние сме отговорни за тяхното духовно изграждане и израстване, образование и познания не само в периода на обучението им във Великотърновския университет, а и преди това.
За пореден път получихме подкрепа лично от ректора на Великотърновската алма-матер – проф. д-р Христо Бонджолов, за което искрено му благодарим. Надяваме се, че той, а и цялото ректорско ръководство и в бъдеще ще откликват на нашите актове на книжовно спомоществователство, защото за българина то е придобило статуса на „славно и Богоприятно дело, дето направя человека безсмертен“. Бихме искали дарителството на книги да се превърне в модел за реализиране на различни университетски културни и образователни проекти – издаване на книги, учебници, списания, учебни помагала и др., организирането на изложби, научни форуми и обществени събития, посочват от издателството.

 


Ключови думи
университетско издателство ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати