Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Свищовска студентка участва в престижна международна конференция в областта на митническия контрол

  27.05.2020 10:08
Свищовска студентка участва в престижна международна конференция в областта на митническия контрол

Студентка от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе сред финалистите на проведената под егидата на Световната митническа организация седма поред Международна младежка конференция „i-Customs”. Форумът е насочен към бакалаври, магистри и докторанти от различни страни, които се обучават в областта на международната търговия и митниците. Тази година за място на провеждане бе избран гр. Санкт Петербург в Русия, но поради световната епидемична обстановка конференцията бе организирана в онлайн среда.
След предварително рецензиране на постъпилите доклади, Международният експертен комитет допусна до финалния кръг с презентации само 23 участника. Сред тях бе и свищовската студентка Йоанна Асенова от Магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”. Под ръководството на доц. д-р Момчил Антов – ръководител на магистърската програма, свищовската студентка разработи и презентира на конференцията доклад на тема „Роля на българските митници при защитата на правата върху интелектуална собственост“. Представяйки изградените митнически механизми в страните-членки на ЕС за противодействие на вноса на фалшиви стоки, Йоанна Асенова успешно отстоя тезата, че за увеличаване ефективността на операциите срещу фалшивите стоки е необходимо многостранно сътрудничество на ниво митнически администрации (не само в ЕС, но и от трети страни), сътрудничество с други национални, европейски и международни компетентни контролни органи и най-вече с правопритежателите на права върху интелектуална собственост.
Докладите от конференцията ще бъдат публикувани като колективна монография от SPRINGER и индексирани в наукометричните бази данни WEB OF SCIENCE и SCOPUS. Най-добрите от тях ще бъдат препоръчани от Международния експертен комитет за участие в Младежкия форум на Международната конференция PICARD, организирана от Световната митническа организация през м. септември 2020 г. в Ямайка.


Ключови думи
митнически контрол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати