Петък, 30 Сеп 2022
            
Спорт

Доброволци превръщат изоставените тенис кортове в оживена спортна площадка

  26.05.2020 10:35
Доброволци превръщат изоставените тенис кортове в оживена спортна площадка

Група ентусиасти вдъхнаха нов живот на изоставените кортове над автосервиз „Полет”. Спортната площадка от години буренясва и не се използва. Според последните общински планове мястото влиза в терена, на който да се построи нова спортна зала. Икономическата криза обаче остави тези планове на заден план, поне засега.

Съвсем спонтанно няколко мъже и жени от Горна Оряховица се захванаха и направиха отново възможно ползването на кортовете. Идеята хрумнала на Драгомир Папесков, докато си разхожда кучето по пътя към Чуруковец. Навремето много играехме тук и си помислих, че може би и сега има хора, които ще ползват игрището. С един приятел се хванахме, а към нас се присъединиха и още няколко човека. За по два три часа в няколко дни изчистихме храсталаците и бурените, очертахме полето и наистина започнаха всеки ден да играят, разказва Драгомир. Самият той не е активен спортист. Запалил се по тениса и плуването, докато живял в САЩ. След завръщането си играе рядко, но пък и идеята му не е да има той къде да спортува, а да направи нещо за хората, които не могат да ползват игрищата, за които се плаща. Има малък бизнес и достатъчно свободно време - така обяснява инициативата си.

Покритието на кортовете не е в много добро състояние. Асфалтът е нацепен и прораства непрекъснато трева. Може би трябва да се почистят цепнатините и да се залеят със смола, но това по-нататък. Междувременно Драгомир разширил идеята като подхвърлил в една от горнооряховските групи във Фейсбук, че има достатъчно място да се оформи и фитнес на открито покрай кортовете. Веднага се отзовала една жена, която подарила почти нов велоергометър. Той е монтиран и може да се ползва, а ако се намерят още уреди, наистина ще стане хубав спортен кът. Понякога не е нужно да се изливат големи пари, да се правят скъпи европейски проекти, хората и сами могат да си помогнат, допълва Драгомир.


Ключови думи
тенис корт Драгомир Папесков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати