Warning: fopen(/~news~15903130619785~daniel-panov-kmet-na-veliko-tarnovo-praznikat-na-bukvite-e-nay-balgarskiyat-po-svoya-harakter-i-sashtnost.html): failed to open stream: Permission denied in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 53

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 54

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 55
Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Празникът на буквите е най-българският по своя характер и същност : RegNews.NET - Новини по всяко време
Вторник, 27 Oct 2020
            
Други

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Празникът на буквите е най-българският по своя характер и същност

  24.05.2020 12:36
Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Празникът на буквите е най-българският по своя характер и същност

Уважаеми учители и преподаватели, ученици и студенти,
Уважаеми дейци на културата и изкуствата,
Скъпи великотърновци,

24 май – Празникът на буквите, е най-българският по своя характер и същност!
Денят на българската просвета, култура и писменост е неизчерпаем източник на национална гордост, на вълнение и истинско щастие. Всеки от нас си спомня за своя учител, за първите написани букви, за българската азбука – огромното наследство, което ни оставиха светите братя Кирил и Методий и техните ученици.
Буквите ни носят знание. Буквите ни ограмотяват и одухотворяват. Буквите обогатяват света, в който живеем. Чрез тях славната ни история оживява. Буквите събират минало, настояще и бъдеще в едно. Те пренасят през вековете заветите на предците ни и ни позволяват да градим бъдещето чрез силата на мъдростта.
Буквите, на които днес пишем, са българска културна ценност с европейско и световно по мащаб значение. 300 милиона души пишат на кирилица – тя е извор на просвета, култура и духовност за всички православни народи! Смело и с гордост можем да кажем, че България е дала много на европейската цивилизация, че делото на светите братя Кирил и Методий, доразвито от техните ученици и по-късно – от Търновската книжовна школа, е безценно!
Затова 24 май с право е наричан най-българският празник!
Дълбок поклон пред знайните и незнайни будители, даскали, книжовници, духовници и просветители, които винаги са били духовни водачи и са превели народа ни и през най-мрачните времена!
Признателност и поклон и пред вас, уважаеми учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата. С огромния ви принос днес Велико Търново гордо се нарича историческа и духовна столица на България и е символ на българщината! Но градът ни е и международен център на просветата.
Благодаря ви, че и в тези трудни времена доказвате, че образованието на децата на Старата столица е най-високо ниво, дори и чрез дигитални форми на обучение!
Бъдете здрави и все така обичайте Велико Търново и България!
Вярвам, че скоро отново ще можем заедно да отбелязваме празници като днешния.
А на вас, великотърновци, пожелавам здраве! Ценете буквите и не спирайте да четете!
Честит 24 май!

Даниел Панов,
Кмет на Велико Търново


Ключови думи
Даниел Панов 24 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати